2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Izrael tíz év alatt megduplázná a Ciszjordániában élő zsidó telepesek számát

Izrael több mint duplájára akarja növelni a Ciszjordániában lévő zsidó telepek lakosságát, hogy a telepesek száma tíz év alatt elérje az egymilliót - mondta szerdán Naftali Bennett védelmi miniszter, azonnali bírálatot váltva ki a Palesztin Hatóság részéről.

  • Izrael tíz év alatt megduplázná a Ciszjordániában élő zsidó telepesek számát

 

"Az a célunk, hogy egy évtizeden belül egymillió izraeli állampolgár éljen Júdea és Szamária területén" - jelentette ki Naftali Bennett, a kormány által használt bibliai nevén említve a megszállt Ciszjordániát.

Az izraeli parlament egyik radikális jobboldali pártjához tartozó, s a védelmi miniszteri posztra tavaly ősszel kinevezett Bennett erről egy jeruzsálemi sajtóértekezleten beszélt, amelynek témája az úgynevezett "Pompeo-doktrína" volt. A Mike Pompeo amerikai külügyminiszterről elnevezett doktrína a Washington palesztin területekkel kapcsolatos politikájában beállt változásokat takarja.

A Fehér Ház - miután korábban már elismerte az annektált Kelet-Jeruzsálemet Izrael osztatlan fővárosaként, a Szíriától elfoglalt Golán-fennsík egy részét pedig Izrael részének nyilvánította - tavaly november közepén kijelentette, hogy nem tekinti többé a nemzetközi jogba ütközőnek a megszállt Ciszjordánia területén létesített zsidó telepeket. Az amerikai döntés felháborította a palesztinokat, és bírálatokat váltott ki az ENSZ, Franciaország és az arab országok részéről.

A ciszjordániai zsidó telepek lakossága már jelenleg is 400 ezer fő körül van, miközben a terület mintegy 2,7 millió palesztinnak az otthona. Kelet-Jeruzsálemmel együttvéve, összesen mintegy 600 ezer telepes él már az Izrael által megszállt vagy bekebelezett területeken.

"Védelmi miniszterként hivatalosan kijelentem, hogy Izrael politikája értelmében a C övezet az övé, azaz hozzánk tartozik" - fűzte hozzá Bennett, az oslói megállapodásokban meghatározott három övezet egyikére utalva, amely a francia hírügynökség megállapítása szerint a palesztin területek durván 60 százalékát teszi ki.

A megszállt Ciszjordánia és az annektált Kelet-Jeruzsálem zsidókkal való benépesítése 1967 óta minden izraeli kormány alatt zajlott, a folyamat azonban felgyorsult az utóbbi években, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és washingtoni szövetségese, Donald Trump elnök ösztönzésével.

Bennett szerdai sajtóértekezletét megelőzően, az illetékes izraeli hatóságok több mint 1900, a palesztin területeken létesítendő új lakás építési engedélyét hagyták jóvá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!