2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Izrael rakétatámadást intézett Szíria felé

MTI, Hír TV

2019. március 28., csütörtök 08:41, frissítve: csütörtök 11:23

Izraeli rakétát semmisített meg a szíriai légvédelem az ország északi részén, Aleppo városánál. A helyi állami tévé tájékoztatása szerint a támadás egy ipari negyedben történt, ahol a szíriai hadsereg és az iráni katonák fegyverraktára található – egyes hírforrások szerint a rakétacsapásban az Iránnal szövetséges milíciák hét harcosa életét vesztette. Az izraeli rakétacsapás azután történt, hogy Donald Trump hétfőn aláírta a nyilatkozatot, amellyel Washington elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. A közlemény világszerte bírálatokat váltott ki.

Izraeli rakétatámadást vert vissza a szíriai légvédelem az ország északi részén fekvő Aleppótól nem messze. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a légicsapásban hét ember meghalt.

 

A szíriai média szerda késő esti tájékoztatása szerint az ország második nagyvárosától tíz kilométerre északkeletre fekvő Sejk-Nadzsar település ipari negyedének több pontját érte támadás. A híradások csupán anyagi károkról szóltak. Egy névtelen katonai forrás szerint több rakétát sikerült megsemmisíteni.

A londoni székhelyű OSDH arról számolt be, hogy Aleppó repülőterének környékét is érte támadás, akárcsak a szíriai hadsereg és az iráni katonák fegyverraktárát. Az OSDH vezetője, Rami Abdel Rahman azt mondta, hogy a rakétacsapásban az Iránnal szövetséges milíciák hét harcosa életét vesztette.

Az izraeli rakétacsapás az után történt, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn aláírta a nyilatkozatot, amellyel Washington hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. A döntés világszerte éles bírálatokat váltott ki, míg Szíriában tiltakozások voltak ellene.

Izrael nemrégiben elismerte, hogy rendszeresen mért légicsapásokat iráni célpontokra Szíriában. Az utolsó ilyen hadművelet januárban volt a damaszkuszi kormányt támogató iráni erők ellen az országban.