2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Izrael evakuál újabb tizennégy határ menti települést

Izrael evakuál újabb tizennégy, az ország északi, libanoni határának közelében található települést - jelentette a helyi média vasárnap reggel.

  • Izrael evakuál újabb tizennégy határ menti települést

Az állam finanszírozza további tizennégy, a határtól 2-5 kilométerre lévő település kiürítését északon, tartva a libanoni síita milícia, a Hezbollah elleni harc kiterjedésétől.

A már korábban evakuált izraeli falvakhoz és városokhoz csatlakoznak Sanir, Dan, Beit Hillel, Saár Jisuv, Goser, Liman, Micva, Ilon, Goren, Garnot HaGalil, Ibn Menachem, Szasza, Zebon és Ramot Naftali.

A konfliktus október 7-i kezdete óta csaknem kétszázezer embert evakuáltak állami finanszírozással, és további százezrek önként menekültek biztonságosabb helyekre a Gázai határ környékéről és az északi határvidékről.

Összességében az állampolgárok mintegy két százalékát evakuálták a hatóságok ideiglenesen otthonukból. A védelmi minisztérium az önkormányzatok és helyi helyhatóságok bevonásával irányítja a kiürítést, melyre azért is van szükség, hogy a hadsereg szabadabban alakíthassa ki védekezési haditerveit.

Mose Davidovic, az egyik helyi regionális tanács vezetője üdvözölte a kiürítési döntést. "Tegnap találkoztam a védelmi miniszterrel, hogy elmagyarázzam, mi történik a helyszínen, és megismertessem vele azoknak a lakosoknak a helyzetét, akik felé nap mint nap rakétákat lőnek. Megérdemlik a rendezett és indokolt evakuálást. Annyi fronton állunk háborúban, és legalább ezt a kérdést félre lehet tenni, és hagyni, hogy az izraeli hadsereg nyerjen" - közölte.

A libanoni határnál az izraeli hadsereg támadást intézett egy, a határ túloldaláról Avivim falu felé páncéltörő rakétákat kilőni készülő terrorista osztag ellen, még a rakéták elindítása előtt.

"Az osztagot rövid idővel azelőtt észlelték, amikor páncéltörő rakétákat próbált kilőni izraeli területre Avivim térségében. A hadsereg erői megtámadták őket, még mielőtt a kilövést végrehajtották volna" - jelentette a katonai szóvivő.

Jonatan Konrikosz, a hadsereg külföldi szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a Hezbollah "nagyon veszélyes játékot játszik", az északi határon kialakuló eszkalációval a háború felé sodorja Libanont. "Fokozzák a hadihelyzetet, napról-napra egyre több támadást látunk" - nyilatkozta. Hangsúlyozta azt is, hogy az izraeli hadsereg válasza eddig "kimért, taktikai volt, és a határhoz közeli területekre korlátozódott".

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!