2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Ítéletidő Romániában + videó

Hatalmas vihar tombolt a hétvégén Romániában. A szombat estétől vasárnap reggelig tartó ítéletidő fákat döntött ki, utakat tett járhatatlanná. Az óránkénti 100 kilométeres sebességű szél háztartások tízezreit hagyta áram-szolgáltatás nélkül. A részletekről a Hír Televízió bukaresti tudósítója számolt be.

  • Ítéletidő Romániában + videó

Az ország mintegy felében a hétvégén sárga és narancssárga jelzésű viharriasztás volt érvényben egy, a Fekete Tenger térségében tomboló ciklon miatt. A szél sebessége elérte az óránkénti 85-100 kilométert is, a lehulló csapadék mennyisége pedig néhol 60 liter volt négyzetméterenként. A havas eső az éjszaka folyamán havazássá változott, a tengerparton pedig viharos erejű szél volt.

Országszerte több, mint 3000 tűzoltó dolgozott azon, hogy a szombat estétől vasárnapig tomboló vihar miatt keletkezett károkat elhárítsák. A tűzoltóknak több száz fát, de kidőlt villanypóznákat is el kellett távolítaniuk a közutakról. Emellett rengeteg gépkocsi is megrongálódott. Voltak olyan települések, ahol a házak pincéit is teljesen elárasztotta a lezúduló víztömeg.

Az érintett megyék útjait elakadt autók és végeérhetetlen havazás jellemezte. Emiatt több országúton és megyei úton átmenetileg szünetelt a forgalom. A heves szél miatt pedig az összes fekete-tengeri kikötőt lezárták. Konstanca város polgármestere az eddigi legerőszakosabb viharról beszélt, amely a tengerparti kikötőt sújtotta. Egy vitorlás hajó és több halászhajó is elsüllyedt a magas hullámok miatt.

Az ítéletidő következtében számos helyen megszakadt az áramszolgáltatás. Ezt csak nehezen sikerült helyreállítani. Vasárnap délben még mintegy 60 ezer háztartásban továbbra sem volt áram. A hatalmas erejű ciklon hatásaként automatikusan leállt a cernavodai atomerőmű egyik reaktorblokkja. De a szélturbinák is sorra álltak le. Emiatt a román szélerőművek valamivel több, mint feleannyi kapacitással termeltek, mint egy megszokott napon.

A meteorológusok szerint Romániában változékony időjárás következik, de havazásra csak a hegyvidéki térségekben lehet számítani. A hét második felében jellemzően esős és hideg napok érkeznek.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!