2019. február 16.,
szombat, Julianna, Lilla napja

Iszlamista és idegengyűlölő is lecsapott Szilveszterkor

Hír TV

2019. január 1., kedd 19:47, frissítve: kedd 19:51

Terror gyanújával nyomoz a brit rendőrség a szilveszteri Manchesteri késelés ügyében. Egy huszonéves fiatal - vélhetően iszlamista indíttatásból - késsel sebesített meg 3 embert, a támadások folytatását a kiérkező rendőrök akadályozták meg. Németországban pedig az óév utolsó napján egy idegenellenes férfi hajtott menekültek közé a kocsijával, ámokfutásában 4-en sérültek meg.

Ezeken a képeken éppen őrizetbe veszik a 25 éves elkövetőt. A férfi szilveszter estéjén a manchesteri Victoria pályaudvaron késelt meg három embert, két civilt és egy rendőrt. Többre azonban már nem volt ideje, az egyenruhások perceken belül a helyszínre értek, elektromos sokkolóval és paprikaspray-vel terítették le a merénylőt, akinél két kést is találtak.

Azt hallottak, hogy az elkövető egy rövid mondatot kiáltott, ebből csak annyit vettem ki, hogy az Allah szó benne volt. Hirtelen arra gondoltam, hogy ez nem jelent semmi jót– mondja Sam Clack, aki a BBC producereként szemtanúja volt az eseményeknek. 

A brit hatóságok terrorakcióként kezelik az ügyet, és a terrorelhárítás vette át a nyomozást. Még nem tudni, hogy a tettes brit állampolgár-e, azt azonban kizárták, hogy voltak társai.

A sérült rendőr már távozhatott a kórházból, a másik két sérültet nem életveszélyes sérülésekkel kezelik. A manchesteri pályaudvart egy időre lezárták, de újév első napján már zavartalan volt a forgalom. A helyszín egyébként nagyon közel fekszik a manchesteri Arénához, ahol 2017 májusában egy öngyilkos merénylő 22 fiatalt ölt meg egy koncert után.

Németországban is ijedelmet okozott egy terrorakciónak tűnő autós merénylet az óév utolsó napján. Mint később kiderült: a gázolást egy idegengyűlölő német követte el, kifejezetten migránsnak látszó emberek ellen. Legkevesebb négyen sérültek meg, amikor autójával szándékosan a tömegbe hajtott a németországi Bottropban.

Az 50 éves férfi utána a közeli Essenbe hajtott , ahol már buszmegállóban várakozókat próbált elütni. Ezután fogták el a rendőrök.

A német állampolgárságú férfi szándékosan hajtott bele a tömegbe. Külföldi kinézetű csoportba hajtott bele, vagyis világos szándéka volt: külföldieket akart megölni. Tagadhatatlanul ez történt – nyilatkozta Herbert Reul ÉSzak-Rajna Vesztfália belügyminisztere. 

A hatóságok szerint az elkövető mentális problémákkal küzd - őrizetbe vételekor is idegengyűlölő kijelentéseket kiabált. Áldozatai között szír és afgán állampolgárok is vannak.