2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Ismét tömegek vonultak az utcára Libanonban

Megszorításellenes tiltakozók özönlötték el az utcákat vasárnap, sorozatban már a negyedik napja Libanonban a kormány lemondását követelve a gazdasági nehézségek miatt.

  • Ismét tömegek vonultak az utcára Libanonban

A helyi tévétársaságok jelentései szerint az ország 4,5 millió lakosából 1,5 millióan vonultak az utcákra. Hiába mondott le szombaton a Libanoni Erők nevű keresztény párt négy minisztere, a tiltakozók kitartanak.

Válid Dzsumblatt, a drúz kisebbség vezetőjének pártja politikusai vasárnap bejelentették, hogy nem mondanak le, és végrehajtják a reformokat a gazdasági nehézségek felszámolása érdekében.

Szaad Haríri miniszterelnök pénteken 72 órát adott a kormányában részt vevő pártoknak, hogy megállapodjanak arról, hogy hogyan oldják meg az országot sújtó gazdasági problémákat.

Kormányzati források vasárnap este azt közölték a Reuters hírügynökséggel, hogy a miniszterelnök elfogadta a reformcsomagot, amelyet hétfőn a kormányülésen hivatalosan is jóváhagynak. A javaslat a politikai vezetők fizetésének 50 százalékos csökkentését irányozza elő, valamint azt, hogy a bankoktól 3,3 milliárd dollárnyi hozzájárulást vár, hogy a jövő évi költségvetés csaknem egyensúlyba kerüljön. Emellett privatizálják a távközlési szektort, és reformot hajtanak végre a hosszú ideje nehézségekkel küzdő áramszolgáltatásban. A csomag adóemelést nem tartalmaz.

A tömegmegmozdulásokat az váltotta ki, hogy a kormány adót akart kivetni a Whatsappon kereszült indított hívásokra.

A tüntetők jelentős része viszont azt követeli, hogy a Haríri-kormány mondjon le, és szakértői kormány vegye át az ország irányítását. Megfigyelők viszont arra figyelmeztetnek, hogy a Haríri-kormány lemondása esetén valószínűleg politikai vákuum és instabilitás alakulna ki a közel-keleti országban.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!