2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Ismét rakétákat tesztelt Észak-Korea

Újabb 2 kilövési tesztet hajtott végre Észak-Korea a Japán-tenger irányába. Szöuli és tokiói források szerint Phenjan rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal kísérletezett. Japán arról tájékoztatott, hogy a rakéták nem sértették meg sem a szigetország légterét, sem annak felségvizeit.

  • Ismét rakétákat tesztelt Észak-Korea

Hétfőn kezdett közös hadgyakorlatot a Távol-Keleten az Egyesült Államok és Dél-Korea. A 2 ország a katonai manőverrel a nyári műveletet készíti elő. Az akció kiemelten fókuszál a kibertámadások elleni védekezésre, ezért fontos szerepük van a számítógépes programoknak is.

A gyakorlatot Phenjan most sem nézi jó szemmel. Az észak-koreai rezsim azt rótta fel Washingtonnak, hogy ismét Szöullal szövetkezett, és egyre modernebb fegyvereket próbál ki. A kommunista ország jelezte, továbbra is elkötelezett a párbeszéd mellett, és a vitás kérdéseket tárgyalásos módon kívánja rendezni, de kényszer esetén más utat fog választani.

"Tavaly június 12-én megállapodott Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Ün vezető, hogy felújítják a 2 ország kapcsolatrendszerét, és béke köszönt a Koreai-félszigetre. A gyakorlat azonban aláássa a közös törekvéseket" - közölte az észak-koreai állami televízió bemondója.

Phenjan a múlt héten több katonai kísérletet hajtott végre, kedden pedig 2 újabb rakétát lőtt ki. A nyugati parton elindított lövedékek átrepültek az ország felett, majd a Japán-tengerbe csapódtak. A rakéták mintegy 40 kilométeres magasságot értek el, és csaknem 500 kilométer megtétele csapódtak a vízbe. Tokió arról tájékoztatott, hogy a lövedékek nem sértették meg sem a szigetország légterét, sem annak felségvizeit, és Japán gazdasági övezetére sem jelentettek veszélyt.

"A kormány begyűjti a szükséges információkat a tesztekkel kapcsolatban, és elemzi a helyzetet. Kijelenthetem, hogy ballisztikus rakéták nem fenyegették országunk biztonságát. Ugyanakkor megjegyzem, hogy ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy ilyen teszteket hajtson végre" - jelentette ki a japán kormány kabinetminisztere.

Tokió mellett Szöuli katonai források is megerősítették, hogy Phenjan rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal hajtott végre kísérleteket.

Elemzők eközben arra hívták fel a figyelmet, hogy a Kim Dzsong Ün vezette rezsim a tesztekkel nyomást akar gyakorolni az Egyesült Államokra. Észak-Korea célja, hogy Washington és Phenjan között fennmaradjon a tavaly kezdődött jó viszony.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!