2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ismét összecsapások törtek ki Tripoliban

Összecsapások törtek ki keddre virradóra a líbiai fővárosban, miután a tobruki, párhuzamos törvényhozás által februárban miniszterelnökké választott Fathi Basaga és több minisztere bejelentette érkezését oda. A harcok hatására Basaga távozott Tripoliból.

  • Ismét összecsapások törtek ki Tripoliban

 

Basaga közleményben azt írta, hogy - két minisztere kíséretében - kormányzati tevékenységének megkezdése céljából érkezett Tripoliba. Helyszíni beszámolók szerint a fővárosban összecsaptak egymással a különböző parlamentekhez lojális, rivális fegyveres csoportok, több helyről fegyverropogást lehetett hallani.

Basaga irodája távozását "a vérontás elkerülésével és az emberek biztonságával" indokolta, kabinetje belügyminisztere, Iszám Abu Zuriba pedig leszögezte: kormányzatuk minden líbiai érdekét szem előtt tartja majd.

Basagát februárban választotta meg kormányfőnek az ország keleti felének törvényhozása, ám a döntést a Tripoliban székelő, az ország átmeneti kormányát vezető Abdulhamid Dbeibah nem ismeri el, és azt követeli, hogy a politikai erők tartsák magukat az eredeti menetrendhez.

Az országban decemberben tartottak volna elnökválasztást, januárban pedig parlamenti választásokat, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Dbeibah kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg.

Basagát támogatja a kelet-líbiai hadúr, Halífa Haftar tábornok is, akinek csapatai 2019-ben már megpróbálták irányításuk alá vonni Tripolit. Basaga és szövetségesei egy időre leállították a térségben zajló olajkitermelést is azért, hogy így gyakoroljanak nyomást Tripolira és a külföldre: ismerjék el az új kormányt.

Az észak-afrikai országban 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban Líbia káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!