2022. 07. 02. Szombat Ottó napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

StartStop 12:30

Külföld

Ismét összecsapások törtek ki Tripoliban

Összecsapások törtek ki keddre virradóra a líbiai fővárosban, miután a tobruki, párhuzamos törvényhozás által februárban miniszterelnökké választott Fathi Basaga és több minisztere bejelentette érkezését oda. A harcok hatására Basaga távozott Tripoliból.

 

Basaga közleményben azt írta, hogy - két minisztere kíséretében - kormányzati tevékenységének megkezdése céljából érkezett Tripoliba. Helyszíni beszámolók szerint a fővárosban összecsaptak egymással a különböző parlamentekhez lojális, rivális fegyveres csoportok, több helyről fegyverropogást lehetett hallani.

Basaga irodája távozását "a vérontás elkerülésével és az emberek biztonságával" indokolta, kabinetje belügyminisztere, Iszám Abu Zuriba pedig leszögezte: kormányzatuk minden líbiai érdekét szem előtt tartja majd.

Basagát februárban választotta meg kormányfőnek az ország keleti felének törvényhozása, ám a döntést a Tripoliban székelő, az ország átmeneti kormányát vezető Abdulhamid Dbeibah nem ismeri el, és azt követeli, hogy a politikai erők tartsák magukat az eredeti menetrendhez.

Az országban decemberben tartottak volna elnökválasztást, januárban pedig parlamenti választásokat, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Dbeibah kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg.

Basagát támogatja a kelet-líbiai hadúr, Halífa Haftar tábornok is, akinek csapatai 2019-ben már megpróbálták irányításuk alá vonni Tripolit. Basaga és szövetségesei egy időre leállították a térségben zajló olajkitermelést is azért, hogy így gyakoroljanak nyomást Tripolira és a külföldre: ismerjék el az új kormányt.

Az észak-afrikai országban 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban Líbia káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

Hatalmas pusztítás Odesszában

Moszkva tagadja, hogy polgári célpontra lőttek, volna, a Kreml szerint a háború során az orosz hadsereg kerüli a civilek elleni agressziót.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!