2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Ismét orosz beavatkozástól tartanak az amerikaiak

Hír TV

2018. január 30., kedd 11:18

A CIA igazgatója szerint Oroszország az idei amerikai időközi kongresszusi választásba is megpróbál beavatkozni. A hírszerzés vezetője szerint az orosz titkosszolgálat álhírterjesztő csatornái a 2016-os elnökválasztás óta aktívak. A CIA vezetője azt mondta, egy-két ügyben együttműködnek ugyan az oroszokkal, például egy tavalyi szentpétervári merényletkísérlet megakadályozásában, de a két ország alapvetően továbbra is ellenségként tekint egymásra.

A legnépszerűbb orosz ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt elvezették a rendőrök, hogy ne tudjon részt venni a saját, egyébként is betiltott tüntetésén vasárnap. Szervezetének az irodáit közben rendőrök kutatták át. Navalnij alapítványa a putyini oligarchaelit korrupciós ügyeit tárja fel. Vlagyimir Putyin szerint Navalnijt valójában az Egyesült Államok pénzeli, hogy botránykeltéssel próbáljon beavatkozni a márciusi orosz elnökválasztásba.

„Az, hogy az amerikai kormányzat csak azt kritizálja, hogy Alekszej Navalnij nem indulhat az elnökválasztáson, és egy szava sincs az ellen, hogy mások sem indulhatnak, sokat elmond a céljairól. Tény, hogy az Egyesült Államok folyton beavatkozik más országok belügyeibe, ami szerintem helytelen” – mondta Putyin.

A nyugati hírszerzések szerint viszont az orosz elnök hazudik. A CIA tavaly bizonyítékokat is bemutatott, hogy az oroszok álhírterjesztéssel, számítógépes rendszerek feltörésével és a szélsőségesek támogatásával beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba. Az idén várhatóan az időközi törvényhozási választásba is be fognak.

„Vlagyimir Putyin céljai nem változtak. Továbbra is a Szovjetunió szétesését éli meg a történelem legnagyobb veszteségeként, és mindent megtesz, hogy visszahozza a szovjet idők dicsőségét. Ez a birodalmi szemlélet például azt jelenti, hogy nemzetközi szinten is befolyásolni próbálja a különböző országok belpolitikáját” – mondta Mike Pompeo, a CIA első embere.

Tavaly a holland, a francia és a német választás idején is bebizonyosodott, hogy az oroszok beavatkoztak álhírterjesztéssel és a szélsőségesek támogatásával. Legutóbb a hétvégi finn elnökválasztáson merült fel, hogy a Magyarországon is népszerű, bevándorlás-, EU- és NATO-ellenes, félelemkeltő, szélsőjobboldali hírek mögött az orosz titkosszolgálat áll.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!