2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Ismét nő a migrációs nyomás

Hír TV

2019. október 20., vasárnap 18:50

A baloldali kormány felállása óta drasztikusan megnőtt az Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma. Georg Spöttle szerint a Soros-hajók Európába taxiztatják a migránsokat. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pedig arra hívta fel a figyelmet, el kell kerülni, hogy tömegek induljanak Európa felé.

Százezrek tüntettek az olasz kormány adó és migrációs politikája ellen Rómában a szombati jobboldali pártok gyűlésén.

Matteo Salvini, a LIGA vezetője akkor azt mondta, hogy a kabinet napjai meg vannak számlálva. A volt belügyminiszter szerint rövid időn belül leváltják a vezetést.

A korábbi tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnököt méltatta, aki szerinte megvédi a menekültekkel szemben Magyarországot és annak állampolgárait.

A Nézőpont Intézet munkatársa szerint Matteo Salvini kimért volt a tüntetésen, és úgy beszélt, mint egy kormányfő. Georg Spöttle hozzátette, néhány hónapon belül új olasz kormány állhat fel.

A szakértő megjegyezte, a baloldali kabinet megalakulása előtti egy évben határzár volt a dél-európai államban, és mindössze néhány százan jutottak be az országba.

Az elmúlt időszakban azonban tízezreket regisztráltak a hatóságok, miközben Európába taxiztatják a migránsokat a Soros-hajók.

"Ha a hajóknak be van kapcsolva a transzkódere, követni lehet az útvonalát. Ha az ember beüti a Soros-hajóknak a nevét, lehet látni, hogy elmegy a líbiai partokhoz, ott szedegeti az embereket, és elmegy Lampedusába vagy Szicíliába, majd azonnal fordul is vissza. Tehát itt valóban egy taxiztatás folyik."

- mondta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője.

Georg Spöttle arra is felhívta a figyelmet, hogy az embercsempészekkel együttműködő civil szervezetek hajóinak tevékenysége ellentétes a nemzetközi joggal. A jelenleg közlekedő NGO-járművek közül az Ocean Viking szállítja a legtöbb illegális bevándorlót, 100-140 főt az olasz partokra.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szintén arról beszélt a köztévében, hogy el kell kerülni, hogy tömegek induljanak Európa felé. Bakondi György szerint kritikus helyzet alakulhat ki egy-egy határszakasz térségében.

Bakondi György kiemelte, mióta Magyarország lezárta déli határát, azóta a migráció főútvonala áttevődött.

"Miután lezártuk a határt, rövid tétovázás után az embercsempészek kísérletezni kezdtek Románia felé, de ezt a románok fellépése megakadályozta. Ezután áttevődött a fő mozgásirány Bosznia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria felé. Ezzel együtt a magyar határszakaszon is intenzív növekedést tapasztalunk."

- jegyezte meg Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A szakértő hangsúlyozta, amennyiben Törökországból további tíz- vagy százezrek indulnak útnak, akkor egyre többen torlódnak fel egy-egy európai határszakasznál. A türelmetlen migránsok között pedig láthattuk, hogy súlyos konfliktusok alakulnak ki.

Hír TV