2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ismét napirenden a magyar jogállamiság az Európai Parlamentben

Az európai szocialisták kérésére szerdán ismét a magyar-, illetve a lengyel jogállamiság helyzetéről vitáznak az európai parlamenti képviselők. Mindezt annak ellenére, hogy az eljárás már az Európai Tanács előtt van, az Európai Parlamentnek tehát már nem lenne szerepe az ügyben. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint a baloldal ezzel próbál meg beavatkozni a párt-család belügyeibe.

  • Ismét napirenden a magyar jogállamiság az Európai Parlamentben

 

Idén első alkalommal ül össze az Európai Parlament Strasbourgban, az iráni konfliktus, valamint a Brexit mellett napirendre kerül a magyar és a lengyel jogállamiság ügye is. A képviselők szerdán vitatják meg, hogy veszélyben vannak-e az uniós alapértékek a két tagállamban. Judith Sargentini jelentése alapján megindított eljárás ugyanakkor már az Európai Tanács előtt folytatódik, az Európai Parlament szerepe másfél éves vizsgálat után lezárult.

A Fidesz EP-képviselője szerint a bevándorláspárti baloldal folyamatosan napirenden tartja azoknak az országoknak az ügyét, amelyek nemet mondtak a migrációnak.

"Nyilván azért is erőltették a baloldaliak ezt most januárban napirendre, mert próbálják befolyásolni az EPP-t az ügyben, hogy a saját tagjaival kapcsolatban hogyan járjon el, bele akarnak szólni az EPP ügyeiben, ez önmagában is elfogadhatatlan és az EPP-n belül is el szoktuk mondani, ne a baloldal határozza meg azt, hogy merre megy az európai néppárt és ne a baloldali pártok mondják meg, hogy ki lehet tagja az EPP-nek, vagy ki a jó és rossz tagja. Ez politikailag is öngyilkosság. Reméljük, hogy az EPP vezetése megérti ezt, és határozottabban fog fellépni."

- mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

A magyar kormánypárt Néppárti szerepéről folyamatban vannak a tárgyalások, miután a Fidesz 2019 márciusában felfüggesztette tagságát a párcsaládban. Hidvéghi Balázs elmondta, a kérdés nyitott, ha van esély arra, hogy a Néppárt konzervatív irányvonalú lesz, akkor a Fidesz szívesen marad. Ha azonban a baloldali, liberális dogmák felé fordul, akkor a kormánypártnak nincs helye benne.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője azonban úgy nyilatkozott, a frakció értékei világosak, és ezeket tiszteletben kell tartania mindazoknak, akik közéjük akarnak tartozni.

„Egyelőre a döntési folyamat elején vagyunk. Ez a folyamat abból áll, hogy tárgyalunk egymással, és igyekszünk közös nevezőre jutni. Alapvetően azonban mindezt a saját alapelveinket megtartva tesszük. A Néppárt túlnyomó többsége tisztában van a kereszténydemokrata alapelveinkkel, és világos elvárásaink vannak a Fidesszel szemben is."

- mondta az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber.

Orbán Viktor még múlt héten arról beszélt, hogy a Néppárt eredeti, kereszténydemokrata értékeinek védelme helyett baloldali és liberális irányba igazodik. A miniszterelnök hangsúlyozta, ha a Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezésre van szükség.

Ismét Magyarország lesz napirenden

Most először került napirendre a migránsbűnözés az Európai Paralmentben

Weber: az Európai Néppárt nem változtat irányvonalán

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!