2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ismét Emily O'Reilly-t választotta ombudsmannak a Európai Parlament

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén titkos szavazással újabb öt évre meghosszabbította Emily O'Reilly európai ombudsman megbízatását. O'Reilly-t 320 képviselő titkos szavazatával választották meg.

  • Ismét Emily O'Reilly-t választotta ombudsmannak a Európai Parlament

Az ír Emily O'Reilly a pozíciót betöltő első nőként lépett hivatalba 2013 júliusában. Elődje a finn Jacob Söderman (1995-2003) és görög Nikiforosz Diamandurosz (2003-2013) volt.

Emily O'Reilly-t a hármadik szavazási körben választották meg szerdán. A korábban újságíróként dolgozó szakember az első európai ombudsmanná választása (2013) előtt Írországban volt az állampolgári jogok biztosa tíz éven át.

Az európai ombudsmani tisztségért öten szálltak versenybe, a másik négy jelölt között volt Nils Muiznieks, az Európa Tanács volt lettországi emberi jogi biztosa, Cecilia Wikström volt svéd EP-képviselő, Julia Laffranque észt bíró és Giuseppe Fortunato, az olasz Campania régió ombudsmanja.

Az induláshoz legalább negyven EP-képviselő támogatására volt szükség minimum két tagállamból.

A posztot 1995-ben hozták létre. A mandátum öt évre szól.

Az Európai Parlament minden törvényhozási ciklus elején új ombudsmant választ. A megválasztáshoz a nyertes jelöltnek a leadott szavazatok többségét kell megszereznie. Az ombudsman az uniós intézmények, testületek, irodák és ügynökségek feltételezett visszaéléseit vizsgálja, saját kezdeményezésre vagy az uniós polgárok bejelentése alapján.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!