2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ismét csatatérré vált Hongkong

A hétvégén ismét csatatérré változott Hongkong. A kínai befolyás ellen rendezett felvonuláson a rendőrség adatai szerint 140 ezren, a szervezők szerint majd félmillióan vettek részt. A felvonulók később úttorlaszokat emeltek és megrohamozták Peking hongkongi képviseletét. A tüntetők és a rendőrök csatájába később a maffia verőlegényei is bekapcsolódtak. Vasbotokkal támadtak a tüntetőkre: 36 embert kórházban ápolnak. VTR

  • Ismét csatatérré vált Hongkong

Vasárnap ismét százezres tömeg vonult utcára Hongkongban, hogy tiltakozzon a tervezett kiadatási törvény miatt. A jogszabályban hongkong politikai autonómiájának csorbítását és a Kínai Népköztársaság befolyásának növelését látják a tiltakozók. Bár a jogszabály elfogadását a tüntetések miatt elhalasztották, a tiltakozások nem hagytak alább: a tüntetők a törvénytervezet végérvényes visszavonását és demokratikus reformokat követelnek. Ragaszkodnak a korábbi tüntetéseken tapasztalt rendőri brutalitás kivizsgálásához is.

A tömeg egy ideig békésen vonult, de később mégis összecsapásokba torkollt a demonstráció. A tüntetők megpróbáltak barikádokat emelni, de csak rövid időre tudták feltartóztatni a rendőrök rohamát.

Az összecsapáson újítást is bevetettek a tüntetők: lézerrel és reflektorral próbálták elvakítani a rendfenntartókat, persze hiába.

Egy másik csoport Peking hongkongi képviseleti irodájához vonult: az épületet tojásokkal és festékbombákkal dobálták meg, még festékszórót is használtak. A tüntetők azonban nem tudtak bejutni az épületbe.

A kínai kormány képviseleti irodája közleményében megengedhetetlennek minősítette a történteket, a Hszinhua állami hírügynökség pedig arról írt, hogy az erőszak leleplezte a tetteseket: a tiltakozásokat a csőcselék és a mögöttük álló erők szítják. A China Daily pártlap olyan radikális politikai erőkről írt, amelyek manipulálták a társadalmi egyenlőtlenségek miatt elégedetlen fiatalokat.

Az összecsapások egészen hétfő hajnalig folytatódtak, amikor is új szereplők kapcsolódtak be a csatározásokba. Fehér pólót és egyenmaszkokat viselő, botokkal felszerelkezett férfiak csoportja hajtóvadászatot rendezett a tüntetők után Hongkong egyik vasútállomásán. Az ütlegekből nemcsak a tüntetőknek, de az újságíróknak, sőt az utasoknak is kijutott. Támadásuk következtében 36 embert kellett sérülésekkel kórházba szállítani.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!