2019. május 19.,
vasárnap, Ivó, Milán napja

Ismét a sport útján közelít egymáshoz a két Korea

Hír TV

2018. augusztus 10., péntek 17:37, frissítve: péntek 19:32

Amatőr labdarúgó-válogatottak mérkőzéseivel készíti elő a béketárgyalások következő fordulóját a dél- és az észak-koreai kormány: Dél-Koreában északi amatőr labdarúgókat, Északon pedig déli ifjúsági focistákat látnak vendégül.

A sport a téli olimpia idején hozta össze Észak- és Dél-Koreát. Azóta az asztalitenisz-, és jégkorong-válogatottaik indultak közösen világversenyen, most pedig a két ország amatőr labdarúgói találkoznak. Észak-Koreában nincs profi sport, és nincsenek sportegyesületek sem, ezért a két észak-koreai együttes egyike a könnyűipari dolgozók csapata, a másik az építőipari munkások válogatottja.

„Az Észak- és Dél-Koreai munkások mérkőzései nem a győzelemről és nem a gólokról szólnak, hanem jelképes üzenetük van, hogy a munkások együtt dolgoznak a két Korea egyesítésén” – mondta Ju Yong Gil, az Észak-Koreai Központi Bizottság szakszervezeti testületének elnöke.

A két csapat négy meccset játszik dél-Koreai amatőr csapatokkal és a hétvégén már haza is utaznak. „Ez lesz a legnagyobb szabású barátságos focimérkőzés-sorozat Észak- és Dél-Korea között. Az üzenet, hogy a sport, a közös célok hozzájárulhatnak országaink békés egyesítéséhez” – mondta egy dél-koreai szakszervezeti vezető.

Észak-Koreában a jövő héten kezdődik az Ari Kupa nevű rendezvény, U15-ös válogatottaknak. Kína, Oroszország, Üzbegisztán és Fehéroroszország vesz még részt rajta. A két Koreának ez inkább diplomáciai rendezvény. Dél-Koreából 150 fős delegáció is utazik Északra, hogy például sportfejlesztésekről tárgyaljanak.

„Nagyon fontos előrelépés, hogy létrejöhetett egy ilyen találkozó és mindkét fél vendégül látja a másikat. Az is jelképes, hogy szárazföldi határon léphettünk át Északra, nem pedig Kínán keresztül, ahogy eddig kellett” – mondja Choi Moon-Soon, dél-koreai kormányzó.

Észak- és Dél-Korea 1950 és 1953 között háborúzott, és békét azóta se kötöttek, csak tűzszünetet. Mióta Donald Trump és Kim Dzsong Un találkozott Szingapúrban, az észak- és dél-koreai delegáció három találkozót tartott.