2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Ismét a sport építi tovább a hidat a két Korea között

Hír TV

2018. május 3., csütörtök 20:13, frissítve: csütörtök 20:56

Együtt indul az asztalitenisz-világbajnokságon Észak- és Dél-Korea csapata. A norvégiai vb szervezői órák alatt engedélyezték a csapategyesítést. A kommunista Észak-Korea sajtóhírek szerint amerikai állampolgárságú foglyokat is szabadon engedhet.

A sport építi tovább a hidat a két Korea között. Ezúttal asztaliteniszben indul közösen észak és dél csapata, miután a szövetségek – politikai nyomásra ugyan, de megegyeztek erről. A most zajló norvégiai vb szervezői engedélyezték a csapategyesítést.

„Eszembe jutott már többször, hogy lesz-e vajon valaha közös koreai csapat, és nagyon büszke vagyok, hogy én is játszhatok benne. Együtt még jobbak vagyunk” – mondta egy északi sportoló, Kim Song.

A két Korea békülése is a sporttal kezdődött. Kim Dzsong Unék eredetileg a téli olimpia bojkottjára készültek, végül nem csak delegációt küldtek, de közös észak–déli jégkorongcsapat is volt.

„Azt hittem, hogy a közös sportcsapat egy egyszeri, megismételhetetlen jelkép volt az olimpián, de nagyon boldog vagyok, hogy folytatjuk ezt a hagyományt” – mondta egy déli sportoló, Yang Ha-Eun.

A két Korea vezetői április végén találkoztak a demilitarizált zónában, ahol arról állapodtak meg, hogy még idén megkötik az 1950 és 1953 között zajlott koreai háború utáni békét. De ez csak ígéret, és ahogy az amerikai védelmi miniszter fogalmazott: a történelemben Észak-Korea eddig nulla ígéretet tartott be. Bizonytalan a déli álláspont is, május elején derült ki, hogy ha lesz is béke, az amerikai katonák akkor is maradnak Dél-Koreában. Ezt Észak-Korea mellett Kína is ellenzi.

„A Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok ügye teljes egészében független az észak-koreai tárgyalásoktól, ezért az ő ittlétüket nem befolyásolják a nukleáris tárgyalások” – közölte Kim Eui-Kyeom, dél-koreai elnöki szóvivő.

A szkeptikus amerikaiak megnyugtatása érdekében Észak-Korea állítólag amerikai foglyok szabadon engedésére készül. Három elítéltet helyeztek át vidéki munkatáborból egy phenjani szállodába, ahol megfelelő ételt és orvosi ellátást kapnak, a találgatások szerint azért, hogy előkészítsék a szabadon engedésüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!