2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Iráni atomprogram - Irán megkettőzte új típusú urándúsító centrifugái számát

Irán megkettőzte új típusú urándúsító centrifugái számát - közölte hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amelynek az ellenőrei a múlt héten jártak a közép-keleti országban.

  • Iráni atomprogram - Irán megkettőzte új típusú urándúsító centrifugái számát

Az IR-4 típusú centrifugák száma az elmúlt hónapokban 11 volt, és ez most már 22-re nőtt a natanzi dúsító üzemben, amint azt szombaton megállapították a helyszínen.

A 2015-ben hat nagyhatalommal megkötött, de az Egyesült Államok által 2018-ban felmondott nemzetközi szerződés értemében Irán birtokában 5060 urándúsító centrifuga lehet az IR-1-es típusból.

Teherán szerint az új centrifugákra az ország energiaszükségletének fedezése érdekében van szükség.

Az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) szóvivője, Behrúz Kamalvandi azt jelentette be szombaton, hogy negyven centrifugát helyeznek üzembe. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy Teherán nem tervezi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek kitiltását nukleáris létesítményeiből, és továbbra is az átláthatóságra törekszik.

A 2015-ös megállapodás alapján Irán folytathat kis mértékű urándúsítással járó kutatást és fejlesztést, de nem halmozhatja fel a dúsított uránt, és bizonyos típusú urándúsító centrifugákat nem használhat.

A NAÜ júliusban jelentette, hogy Irán átlépte mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!