2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Kormányinfó

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Irán több mint száz embert végzett ki az idei év első negyedében

Irán több mint száz embert végzett ki 2022 első negyedévében, folytatva az aggasztó növekvő tendenciát az ENSZ-főtitkár jelentése szerint, amelyet kedden ismertettek.

  • Irán több mint száz embert végzett ki az idei év első negyedében

Míg 2020-ban kétszázhatvan embert végeztek ki, 2021-ben legalább háromszáztízet, közöttük tizennégy nőt - jelentette ki Nada Al-Nashif, a világszervezet emberi jogi főbiztosának helyettese, aki ismertette António Guterres főtitkár jelentését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

2022. január 1. és március 20. között "legalább százöt embert végeztek ki, akiknek a többsége valamilyen etnikai kisebbséghez tartozott".

A halálbüntetést továbbra is alkalmazzák olyan bűncselekmények esetében, amelyek nem tartoznak a súlyos bűnök alá, ami sérti a méltányos perhez való jogra vonatkozó nemzetközi normákat - közölte Nada Al-Nashif az Emberi Jogi Tanács ülésén.

Márciusban ötvenkét embert szállítottak a sirazi börtönbe, hogy kábítószer-kereskedelem miatt kivégezzék őket.

Az emberi jogok főbiztosának helyettese azt is bírálta, hogy továbbra is végeznek ki kiskorúakat, ami sérti a nemzetközi jogot.

2021 augusztusa és 2022 márciusa között legalább két, kiskorúként bűncselekményt elkövető fiatalt végeztek ki, és több mint 85 fiatal van jelenleg a halálsoron.

A főbiztos helyettese bírálta azt is, hogy túlzott erővel lépnek fel az iráni hatóságok a tüntetők ellen.

2022 áprilisában és májusában legkevesebb ötvenöt ember - tanár, ügyvéd, aktivista, művész és egyetemi tanár - került őrizetbe tüntetés miatt, és indult ellenük eljárás.

Irán "mellébeszélésnek" nevezte a jelentést. "Az emberi jogok nagy elveiből kis politikai eszközöket gyártani megdöbbentő és szégyenletes" - mondta Mehdi Ali Abadi, Irán genfi ENSZ-nagykövete.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!