2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Iohannis a bukaresti szociáldemokrata kormány távozását sürgeti

A bukaresti szociáldemokrata (PSD) kormány távozását sürgette Klaus Iohannis román jobboldali államfő vasárnap este, miután az európai parlamenti (EP-) választások rekordmagas részvétellel zárultak, és az államfő által kiírt korrupcióellenes népszavazás is átlépte az érvényességi küszöböt.

  • Iohannis a bukaresti szociáldemokrata kormány távozását sürgeti

A román államfő köszönetet mondott szavazatukkal a "korrekt, becsületes, igazságos, európai Romániáért" kiálló választóknak azért, hogy rendkívül magas - az EP-választáson 50, a népszavazáson pedig 40 százalékot közelítő - arányban járultak az urnákhoz.

Iohannis szerint mind az európai néppárti tagsággal rendelkező ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), mind a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette ellenzéki USR-PLUS szövetség kiváló eredményt ért el, a PSD-t büntető választók akaratát pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni.

"Ezek után világos, hogy a PSD-kormánynak, amelyet már korábban is a román demokrácia balesetének minősítettem, ezek után távoznia kell" - szögezte le az államfő.

Liviu Dragnea PSD-elnök vasárnap este úgy értékelte: Viorica Dancila miniszterelnöknek folytatnia kell a kormányprogram megvalósítását, de neki mint pártelnöknek vállalnia kell majd a felelősséget a PSD "nem túl örömteli" választási eredményéért.

Dragnea azzal hárította el az esetleges lemondását firtató újságírói érdeklődést, hogy a párt végrehajtó bizottsága előtt fog számot adni az EP-választás eredményéről, és nem fog "Facebookon üzengetni". A pártelnök szerint össze kell hívni júniusban a PSD rendkívüli kongresszusát, amelynek a párt államfőjelöltjéről is döntenie kell.

Dragnea vasárnap este cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy ő maga készül megpályázni az államfő tisztséget. Dragnea keserűen megjegyezte: nem is biztos, hogy lenne rá lehetősége. A pártelnök arra utalt, hogy hétfőn jogerős ítéletet hirdet a legfelsőbb bíróság második korrupciós perében, és ha még egyszer elmarasztalják, akkor nem kerülheti el bebörtönzését. Dragnea úgy vélekedett, hogy a PSD részéről Gabriela Firea bukaresti főpolgármesternek volna esélye leváltani az év végi elnökválasztáson a szerinte roppant kártékony Klaus Iohannis államfőt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!