2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Izraelben már emberéleteket követelt az intifáda

Hír TV

2017. december 8., péntek 14:57, frissítve: péntek 17:19

A Gázai övezet határán két palesztin tüntetőt lőttek le az izraeli egységek, miután összecsaptak az egyenruhásokkal. További 200 palesztin sérült meg a tüntetéseken. De Jeruzsálemben és a ciszjordániai Betlehemben is összecsaptak a palesztin tüntetők az izraeli hatóságokkal, miután megkezdődött a harmadik intifáda, vagyis Izrael elleni palesztin felkelés. A radikális Hamasz tiltakozó megmozdulásokat hirdetett, és világszerte arra szólította a palesztinokat, hogy vonuljanak az amerikai nagykövetségek elé és így tiltakozzanak az ellen, hogy az amerikai elnök a héten bejelentette, Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának.

Az Al-Aksza-mecsetből távozó palesztin tüntetőkkel csaptak össze izraeli rendőrök Jeruzsálemben a pénteki ima után. A radikális Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) gázai övezeti vezetője új felkelésre, intifádára szólította fel a palesztinokat.

„Jeruzsálem minden muszlimé, az összes muszlim szívében ott van. Nemcsak a palesztinoké, hanem a milliárd muszlimé is a világon. Nem Trumpé, és nem a zsidóké!” – fogalmazott egy ciszjordániai palesztin.

A több száz demonstráló az úgynevezett harag napján az ellen tiltakozik, hogy szerdán az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, amelynek keleti, 1967 óta megszállt részét a palesztinok leendő országuk fővárosának tartják.

A Ciszjordánában több városban, Betlehemben, Rámalláhban, Hebronban és Nábluszban is izraeli katonák könnygázzal oszlatták az amerikai elnök szerdai döntése ellen tüntető palesztinokat. A Gázai övezetben halálos áldozatokat követeltek az összecsapások.

Palesztin források szerint az izraeli egyenruhások köveket dobáló és gumiabroncsokat égető tüntetőket lőttek le a határnál. Az izraeli hatóságok egyelőre nem vezettek be korlátozásokat Jeruzsálemben, de további erőket mozgósítottak a városba, és megerősítették, készenlétbe helyezték a ciszjordániai egységeket.

„Extra rendőri egységeket vezényletünk Jeruzsálembe és környékére, különösen az óvárosban, hogy megakadályozzanak bármilyen zavarkeltést. Eddig nem korlátoztuk a muszlimokat, hogy felmenjenek a Templom-hegyre, ezért a további egységek, rendőrök, különleges járőrök válaszolnak az óvárosban és környékén a nagyobb incidensekre, illegális tüntetésekre” – közölte az izraeli rendőrség szóvivője.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a harmadik intifádáról:

Az egész muszlim világban tiltakoznak Donald Trump lépése ellen. Kabulban amerikai zászlókat égettek a tiltakozók, miközben azt kiabálták: halál Amerikára. A bangladesi Dakkában 3 ezer muszlim vonult az utcára. A világ legnagyobb muszlim országában, Indonéziában vagy Malajziában is tüntetéseket tartottak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!