2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Internetsemlegességet hirdettek Amerikában

2015. február 27., péntek 11:00, frissítve: péntek 11:06

A jövőben nem részesíthetik előnyben nagyobb fogyasztóikat a kisebbek hátrányára az internetszolgáltatók az Egyesült Államokban. Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság elfogadta az internethasználat semlegességét szavatoló szabályozást. A telekommunikációs cégek tiltakoznak, szerintük a döntés visszafogja a beruházásokat és ellentétes az ügyfeleik érdekeivel, ezért bíróságra viszik az ügyet.

Nagy lépést tett a világháló szabadságának biztosítása felé az amerikai távközlési hatóság. A kormánypárti, vagyis demokrata többségű Szövetségi Kommunikációs Bizottság szigorította az internethasználat semlegességéről szóló szabályozást. Ez azt jelenti, hogy az amerikai internetszolgáltatók mostantól fogva nem biztosíthatnak gyorsabb elérést a nagyobb és jobban fizető fogyasztóknak az átlagfelhasználók kárára. Vagyis megfordítva: senkinél nem lassíthatják a böngészés sebességét csak azért, hogy a nagyvállalatok szélesebb sávszélességet kapjanak.

– Míg egyes országok korlátozzák az internetet, a mai döntésünkkel hitet teszünk amellett, hogy senki, sem kormány, sem vállalat, nem szabhatnak gátat a szabad és nyitott internetelérésnek. Az internet a legnagyobb hatású és legelterjedtebb platform ezen a bolygón. Egyszerűen túl fontos ahhoz, hogy ne legyenek rá vonatkozó szabályok és azok betartását ne ellenőrizze egy bíró – mondta Tom Wheeler, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság elnöke.


A telekommunikációs cégek bíróság elé viszik az ügyet, mert szerintük a döntés visszafogja a beruházásokat és ellentétes az ügyfeleik érdekeivel. Velük szemben a legnagyobb kereső és közösségi oldal, illetve Barack Obama elnök üdvözölték a lépést, mert szerintük az internet mindenkit egyenlően megillet, hiszen már ugyanolyan közműnek számít, mint a víz vagy az elektromos áram.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!