2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Inkább Mexikót választják a migránsok

Hír TV

2018. április 11., szerda 12:46, frissítve: szerda 19:08

Alig több mint kétszáz közép-amerikai migráns akar csak az Egyesült Államokba menni a közül az 1100 közül, akik Mexikó déli részéről szervezett úton, buszokkal indultak az amerikai határhoz. A hondurasi és el salvadori menekültek közül sokan út közben döntöttek úgy, hogy inkább Mexikóban maradnának.

Ünneplő tömeg fogadta azt a migránsokat szállító karavánt Mexikóvárosban, amely a közép-amerikai ország déli részéről az Egyesült Államok felé tart. A javarészt hondurasi és el salvadori menekültek a szegénység és az erőszak miatt hagyták el otthonaikat. A buszokban összesen 1100 ember utazik, közülük kétszázan próbálnak meg majd átjutni az Egyesült Államokba, a többiek Mexikóba maradnának.

A karavánnal érkező migránsok egy csoportja a mexikóvárosi parlamentbe ment, ahol a helyi képviselőkkel tanácskoztak. A látogatást a mexikói munkáspárt szervezte.

Arra kérem Pena Nieto elnököt, szólaljon fel, ha nem is a saját üdvéért, de azokért a kötelezettségekért, amelyek megvannak már az Egyesült Államokkal. Mexikó kötelezettségeiért és a szeretetért, amit közép-amerikai testvéreink iránt érzünk. Köztársasági elnök úr, fogadja el most azt az intézkedéscsomagot, amelyet a szenátus kért a közép-amerikai testvéreink érdekében - hangoztatta egy migránspárti aktivista, Alejandro Solalinde.

A karaván tagjainak egy másik csoportja a Guadalupe-i bazilika felé vette az irányt. Útjuk közben a hatszáz fő tömeg Trump ellenes jelszavakat kiabált. A karaván egyik szervezője szerint a menekülteknek joguk van a menedékkérelemre függetlenül attól, hogy az amerikai elnök mit mond.

Donald Trump már megtette amit tennie kellett nagyon is jól. Megvan a joga hozzá, felhasznált minket egy bizonyos módon, de az embereknek joguk van menedéket kérni, és ezt ők tisztességesen, békésen, méltóságteljesen használják fel - mondta Irineo Mujica, koordinátor.

A szervezők a karavánt az előzetes tervek ellenére Mexikóvárosban leállították. A fővárosból már nem a nagy buszokkal viszik majd az Amerikába vágyókat a határhoz. Menet közben többen úgy döntöttek, inkább maradnának.

Mexikóba szeretnék maradni, mert igazából az Egyesült Államokat választottam, de aztán láttam, hogyan is mennek a dolgok, a lelkesedésem elfogyott, és most már nem akarok a határhoz menni. Nem tudom. A szívem azt mondja, hogy nem, nem akarok a határhoz menni, hanem Leon-ba. Ott támogatnak engem. Dolgozom, támogatom a családomat, mert Honduras szegény - mondta egy menekült, Oscar Noe Bonilla.

Az Egyesült Államok déli részén a mexikói határ mentén már felkészültek a fogadásukra. 

Amikor a családok a határunkhoz érnek, azonnal keresni fognak egy határrendészt, hogy feladják magukat - mondta egy katolikus nővér, Norma Pimentel.

A határrendészek ezután vizsgálják majd meg, hogy van-e bűnözői múltjuk a migránsoknak, a bevándorlási és vámhivatal illetékesei pedig megállapítják, hogy jogosultak e menedékkérelemre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!