2022. 10. 07. Péntek Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A magyarság keleti őrszeme 02:00

Külföld

Indok nélkül nem támad Peking

– Nancy Pelosi amerikai demokrata házelnök tajvani vizitje elhibázott, eredménytelen stratégia volt, amivel annyit sikerült elérni, hogy Washington még agresszívebbé tette a Kínai Népköztársaságot. Most újabb amerikai kongresszusi delegáció kereste fel a de facto önálló államként működő szigetországot, ez pedig jól szimbolizálja a washingtoni politikát: hiába figyelmeztetett a Pentagon és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), hogy Pelosi ne szítsa a konfliktust, a jelek szerint ezen jól felkészült szervek hatása a nagypolitikára minimális – értékelte a Magyar Nemzet megkeresésére a Tajvan és Kína között eszkalálódó feszültséget Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

  • Indok nélkül nem támad Peking

Az elemző emlékeztetett: a modern amerikai biztonságpolitikát Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter teremtette meg.

A most 99 éves diplomata igyekezett kijátszani egymás ellen a két szuperhatalmat, Kínát és az akkori Szovjetuniót – a szovjetek elszigetelésére irányuló lépésként ismerte el például Peking „egy Kína” politikáját Richard Nixon akkori amerikai elnök, amikor – Kissinger javaslatára – 1972 februárjában felkereste a távol-keleti országot

– magyarázta a szakértő.

Nógrádi György szerint azonban most azt látjuk, hogy Washington elérte azt, amit valójában sem Peking, sem Moszkva nem szeretett volna: összefogtak az Egyesült Államok ellen, miközben Oroszország riválist lát Kínában a Távol-Keleten, Peking pedig abból indul ki, hogy ami egyszer kínai terület volt – mint például Szibéria –, azt vissza kell foglalni.

Ezt a kontextust figyelembe véve Washington jelenleg rendkívül rövid távú politikai játékot játszik, az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden pedig aligha rendelkezik hosszú távú koncepcióval a nagyhatalmi játszmákban 

– magyarázta a biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi György szerint azt nagyon nehéz megjósolni, hogy mi lesz az elmúlt hetekben újult erőre kapott kínai–tajvani konfliktus jövője, az ugyanakkor biztosra vehető, hogy ha a távol-keleti óriás meg is támadja a szigetországot, arról egyetlen ember fog dönteni, mégpedig a kínai elnök. – Hszi Csin-pingnek (Xi Jinping) ugyanis éppolyan meghatározó szerepe van a konfliktus esetleges eszkalációjában, mint Vlagyimir Putyinnak a mostani orosz–ukrán háborúban – húzta alá az elemző.

Hangsúlyozta: noha az Egyesült Államok a legmodernebb amerikai fegyverekkel látja el Tajvant, ettől még Kína katonai fölénye megkérdőjelezhetetlen, Peking ugyanakkor vélhetően csak akkor támadna, ha garanciát lát arra, hogy a harcok nem eszkalálódnak világháborúvá.

A biztonságpolitikai szakérő kitért arra is: bár a nemzetközi médiában úgy tűnik, pattanásig feszült a helyzet a két nagyhatalom között, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ugyan erről kevés szó esik a nyilvánosságban, de attól még tény, hogy rengeteg kétoldalú fórum van, amelyeken a kínaiak és az amerikaiak nap mint nap egyeztetnek – még ha Biden elnöksége alatt ezek a csatornák nehézkesebben működnek is, kommunikáció bizonyosan van.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!