2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Zsuzsi asztala 11:00

Külföld

Indiában rekordot döntött a halálesetek száma

Indiában rekordot döntött vasárnapra a koronavírus okozta napi új halálesetek száma, a betegségben 3689-en haltak meg, a napi új 392 488 fertőzöttel pedig 19,5 millióra nőtt a pozitívra teszteltek száma a járvány kezdete óta. A járvány kezeléséért bírált Narendra Modi kormányfő pártja Nyugat-Bengália államban vereséget szenvedett a helyi választásokon.

  • Indiában rekordot döntött a halálesetek száma

A vasárnap már a negyedik egymást követő olyan nap, amikor a világjárvány második hullámában meghaladta a háromezret a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-ben elhunytak száma. A járványnak vasárnapig összesen 215 542 halálos áldozata volt Indiában.

Szombaton India lett az első ország, amelyben az új esetek száma meghaladta a 400 ezret. Több mint tíz napja 300 ezer fölött van az új fertőzöttek száma.

Az egészségügyi rendszer - a kórházak, valamint a halottasházak és krematóriumok - túlzsúfoltak, az orvosi oxigén hiánya komoly kihívást jelent.

A fővárosban, Újdelhiben, valamint Ándhra Prades és Harijána államokban harmincnégy paciens halt meg a kórházakban állítólagosan az oxigénhiány miatt - írta az India Times című napilap.

Narendra Modi kormányfő vasárnap tanácskozást hívott össze a járvány példa nélküli belobbanása miatt szükségessé vált intézkedések megvitatására.

Indiában szombaton újabb oltási kampány kezdődött, ezúttal minden 18 év feletti állampolgárt beoltanak, de csak maroknyi állam volt képes kiszállítani az oltóanyagot a vakcinahiány közepette. A kormány közlése szerint mindössze 86 ezer új paciens kaphatta meg a védőoltást.

Az Egyesült Államokból, Németországból érkezik a nemzetközi segítség, más országok is ígértek támogatást.

A Reuters brit hírügynökség szombaton számolt be arról, hogy bírálat érte a szövetségi kormányt, amiért nem reagált tudományos tanácsadói március elejei figyelmeztetésre, amely szerint új és a korábbinál sokkal fertőzőbb vírusváltozat jelent meg az országban.

Az egyre erősödő járvány ellenére India öt államában választásokat tartottak, és a nagyon fontos Nyugat-Bengália államban Modi miniszterelnök pártja vereséget szenvedett. Modit sokan bírálták amiatt is, hogy a választásokra összpontosítja figyelmét ahelyett, hogy a járvány elleni küzdelem állna tevékenységének középpontjában. Egyes szakértők a választási bizottságot is hibáztatják, mert ilyen körülmények között is engedélyezte a gyűléseket és a szavazást, miközben nagy tömegek nem tartják be a maszkviselés és a szociális távolságtartás előírásait.

A győztes Mamata Banerdzsi harmadszor lesz Nyugat-Bengáli főminisztere, miután pártja, a Trinamul Kongresszus kétharmados többséget, több mint 200 helyet szerzett a 294 fős helyi parlamentben. Néhány szavazókörzetben még folyik a leadott szavazatok számlálása. Banerdzsi jelenleg az egyetlen női főminiszter az indiai államokban. Modi pártja, a Bharatija Dzsanata ezzel együtt nagyon jelentős nyereséget ért el: 80 helyet szerzett a 2016-os 3 után, és így a fő ellenzéki párt lett.

HírTV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!