2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Padlót fogott a forint, a kormányszóvivő spekulánsokat sejt a háttérben

Hír TV

2018. június 28., csütörtök 11:47, frissítve: kedd 13:29

Nincs megnyugvás a forint piacán, a hazai fizetőeszköz árfolyama óráról órára változik a meghatározó devizákkal szemben. Dél körül közel 329 forintot ért egy euró, a svájci frank több, mint 285 forintot, a dollár pedig közel 285 forintot. Azóta a forint valamennyit erősödött, de az euróval továbbra is 328 forinton kereskednek.

A Hír TV-nek nyilatkozó elemző szerint a Magyar Nemzeti Bankon múlik, hogy meddig engedi gyengülni a forintot.

„Elég nagy az esélye hogy eléri ezt a 330-as szintet, sőt akár át is lépheti. De az a legfontosabb kérdés, hogy a jegybank modelljében hol van az az árfolyamszint ahol már veszélyben látják az inflációs cél teljesülését, illetve inflációs túllövéstől tartanának. Ami jelenleg 3 százalék, ez a jegybank célja, +/- 1 százalék toleranciasávval. Azonban a jelenlegi forintgyengülés és az olajár emelkedése miatt, közel kerülhet az infláció ehhez a szinthez. Ahol van ez az árfolyamszint, ott fog a jegybank várhatóan beavatkozni” – fejtette ki Varga Zoltán, az Equilor befektetési Zrt. elemzője.

A kormányszóvivő szerint spekulánsok gyengíthetik a forintot. Kovács Zoltán a jegybank monetáris politikáját nem hibáztatja. Elemzők szerint az árfolyammozgás egyértelműen összefügg a jegybanki alapkamat alacsonyan tartásával.

„A magyar gazdaság teljesítménye semmi okot nem ad arra, hogy ilyen legyen a forintárfolyam. A piacon zajló folyamatokat a kormány és a nemzeti bank folyamatosan figyeli, és azt sem zárjuk ki, hogy spekulációs folyamatok állnak a háttérben. Nyilván ennek fényében fogalmazzuk meg a lépéseinket, illetve derítjük fel, hogy mi a tehető és mi a teendő ebben az esetben” – emelte ki csütörtöki tájékoztatóján a kormányszóvivő.

Kifaggatnák Matolcsyt

A forintgyengülésről kérdezné Matolcsy Györgyöt a parlament költségvetési bizottsága. A testület ellenzéki elnöke jövő szerdára küldött meghívót a jegybank elnökének. Varju László elsősorban arra kíváncsi, hogy a forint tartós gyengülése hogyan hat a költségvetésre, és várható-e a Magyar Nemzeti Bank beavatkozása az árfolyam védelmében. A jövő évi költségvetés tervezetében az államadósságot a Pénzügyminisztérium 311 forintos euróval, 275 forintos svájci frankkal, és 265 forintos dollárral számolta. A dollár és a frank árfolyama jelenleg a 285 forintot súrolja.

„A Parlamentben elindult a költségvetés vitája és látható, hogy a szakértői konszenzusnál és a Magyar Nemzeti Banknál is az MNB-től eltérő adatokkal számolt a kormány, ezért ez a költségvetés nagyon bizonytalanná vált. Ráadásul eközben az euró árfolyama külső okok miatt alapvetően olyan szintet ért el, amely alapján az MNB-nek annak magatartásáról tájékozódni kell” – mondta Varju László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!