2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Így tört ki váratlanul egy vulkán

2015. május 29., péntek 10:42, frissítve: péntek 11:17

Evakuálni kell egy szigetet Japánban, mivel teljesen váratlanul kitört egy közelben lévő vulkán. A hatóságok összesen 150 embert menekítenek ki a térségből.

Hatalmas robbanás: így tört ki egy vulkán egy dél-japán szigeten. A tűzhányó teljesen váratlanul lépett működésbe, és sűrű fekete füstöt, valamint kődarabokat lövellt a magasba. A kitörés veszélyt jelent a sziget 150 fős lakosságra, ezért a helyi hatóságok elrendelték a kitelepítésüket. „Mindent megteszünk azért, hogy a sziget minden lakójának garantáljuk a biztonságát” – mondta a japán miniszterelnök.



A japán kormány hajókat küldött a lakosok evakuálására, és külön központot állított fel a katasztrófa kezelésére. A vulkán, amely legutóbb tavaly nyáron tört ki, a fővárostól, Tokiótól ezer kilométerre fekszik. 160 kilométerre van tőle egy atomerőmű, amelyet a közeljövőben akartak újraindítani. Az egyelőre kérdéses, a kitörés befolyásolja-e ezt a tervet.

Japánban tavaly szeptemberben volt az utolsó nagyobb vulkánkitörés: az a tűzhányó szintén váratlanul lépett működésbe, és több mint hatvan ember halálát okozta. Japán a világ egyik legveszélyesebb országa szeizmikus aktivitás szempontjából: a vulkánkitörések mellett földrengések is rendszeresen sújtják a térséget.


Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!