2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Így látták a Trump-Kim találkozót a szakértők

Hír TV

2018. június 12., kedd 12:11, frissítve: kedd 13:09

Nagy várakozás kísérte világszerte a Trump-Kim csúcstalálkozót. Dél-Koreában a két Korea újraegyesítésében reménykednek, míg Kínában inkább arra büszkék, hogy Peking közbenjárása nélkül nem jött volna létre a történelmi kézfogás. A viselkedéselemzők szerint Trump igyekezett irányító szerepet játszani a tárgyalásokon, mégis Kim tűnt nyugodtabbnak.

Dél-Koreában több nagyvárosban is élőben nézték a csúcstalálkozót. A legtöbben a két Korea újraegyesítését látnák legszívesebben, mint eredményt.

Kínában nagy jelentőséget tulajdonítanak a kínai elnök szerepének a találkozó létrejöttében. A közvélemény szerint Kína közvetítő szerepe nem elhanyagolható a történelmi találkozó létrejöttében. A nyugattól való elszigetelődése miatt Észak-Korea egyetlen gazdasági és politikai partnere Kína maradt.

Szerintem Kínának nagyon nagy szerepe volt a találkozó létrehozásában. Kína hozzájárulása nélkül Kim Dzsong Un nem valószínű, hogy találkozott volna Trumppal, és nem bízott volna benne - véli Zhang Tong. Az mindenesetre tény, hogy a dél-koreai elnökkel való találkozója előtt is Kim Dzsong Un tárgyalt a kínai elnökkel.

A csúcstalálkozó két főszereplőjét azonban kritikusan szemlélik.

Mindkettejüket nehéz megérteni. Trump sokszor gondolja meg magát. Ma bevezet egy irányelvet, holnap megváltoztatja, vagy ma megígér valamit, holnap meg megszegi. Nem vagyok biztos abban, hogy ennek a találkozónak bármilyen lényegi eredménye lenne, de mindenképpen fejlődés, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok vezetője végül találkozott - véli egy tanárnő, Jill Zhang.

Trump első kommentárjai szerint a találkozó jobban sikerült a vártnál. A viselkedéselemző szerint az amerikai elnök uralni próbálta a helyzetet.

Figyelje meg, hogy Trump mozdul először. A kezét Kim karjára teszi, ezzel domináns pozíciót vesz fel. Kim nyitott szája olyan, mint egy gyerek, aki felnéz. Egy 190 centis Trump és egy 170 centis Kim - nézze, itt észrevétlenül nyel egyet. Kim egy kicsit bizonytalannak tűnik, most először néz szembe a nemzetközi sajtóval - hívta fel a figyelmet az apróságokra egy viselkedéselemző, Karen Leong.

A szakértő hozzátette: Kim Dzsong Un ugyanakkor a számára szokatlan helyzet ellenére is a biztos győzelem tudatát tükrözte.

Nézzék Kim arckifejezését, amikor először Trumpra néz a kézfogásnál. Kim szája félig nyitva van, kicsit úgy néz ki, mintha azt mondaná, végre megtörtént, itt a nagy pillanat. De Kim egy kicsit mégis nyugodtabb Trumpnál, mert akármiben is egyeztek meg, Észak-Korea mindenképpen nyert vele, következmény nélkül. Sokkal nyugodtabb, mert bárhogy is fordul a kocka, nekik csak előnyük származik belőle - folytatta a viselkedéselemző.

Egy íráselemző a politikusok aláírását is megvizsgálta, eszerint Trump inkább a rövidtávú, gyors és hatékony ügyintézésben hisz, míg Kim bármit megtesz ambíciói megvalósításáért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!