2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Külföld

Igen előnyös helyzetbe kerülhet a CDU új elnöke

Pénteken választ új elnököt a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). A helyzet igencsak kiélezett, és rengeteg múlik a végkimenetelen. A párt új elnöke ugyanis igen előnyös helyzetből indulhat a későbbi kancellárválasztáson.

  • Igen előnyös helyzetbe kerülhet a CDU új elnöke

Noha Angela Merkel nem indul a pártelnöki választáson, kancellári pozíciójáról nem mondott le. Így a Kereszténydemokrata Unió új elnökének együtt kell működnie Angela Merkellel, e módon pedig komoly befolyása lehet a német belpolitikára és gazdaságra.

Emellett hatása lesz a külpolitikai kapcsolatokra, elsősorban Donald Trump és Vlagyimir Putyin elnökökkel ápolt kapcsolatokra.

Az elnöklésért hárman versengenek. Egyikük Angela Merkel támogatottja, egyben a párt főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer, akivel elsősorban a mindennapi szavazók és a párt támogatói rokonszenveznek. Legfőbb kihívója Friedrich Merz, akit pedig a párt képviselői favorizálnak. A harmadik kihívó a fiatal Jens Spahn egészségügyi miniszter.

„Kramp-Karrenbauer a politikai tapasztalatára épít. Több választott hivatalban szolgált az elmúlt tizennyolc évben, mint kulturális miniszter, belügyminiszter és a Saar-vidék minisztere. Előszeretettel emlékeztet arra, hogy versenytársaival ellentétben ő már nyert választásokat, sokszor több, mint negyven százalékos támogatottsággal. A párt főtitkáraként pedig már részese a változásnak, a februárban tartott reformtárgyalásoknak” – mutatott rá Andreas Rinke, a Reures politikai elemzője.

A német szövetségi parlament elnöke, Wolfgang Schaeuble konzervatív politikus, aki nagy tiszteletnek örvend pártjában, nyilvánosan támogatta Friedrich Merz jelölted, aki a jövőben elfoglalhatná Angela Merkel helyét. Friedrich Merz egyike volt Merkel legnagyobb kihívóinak és riválisainak.

A győztes kiváló pozícióból indulhat a 2021-es választásokon, ahol Németország következő kancellárját választják meg. Szakértők úgy vélik, Merz sokat javíthat a Kereszténydemokrata Párt megkopott hírnevén. „Merz erőssége a gazdasági kompetenciájában rejlik, és, hogy nagyon sokáig távol volt a német politikától, így hitelesen mondhatja magáról, hogy valódi változást, valódi reményt hoz, és, hogy minden másképp lesz. Minden, ami zavarja az embereket, valóban megváltozhat” – emelte ki az elemző.

Wolfgang Schaeuble azért áll ki Merz mellett, mert bár 2002-ben veszített Merkellel szemben, egy időre kilépett a politika világából és átlépett az üzletibe; így új perspektívával közelítené meg a feladatokat, erősebb karaktert adna a pártnak, és könnyebben megtalálná a közös hangot bajor testvérpártjukkal.

Merz, aki liberális gazdasági nézetekkel rendelkezik, kijelentette, meg akarja felezni a szélső jobboldali AfD párt támogatottságát, amely a németek haragjára épített Merkel nyitott határú migránspolitikáját követve.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Péter: Soha nem bántottam a feleségemet, a gyermekeim anyját

Magyar Péter: Soha nem bántottam a feleségemet, a gyermekeim anyját

Soha nem bántottam a feleségemet, a gyermekeim anyját - jelentette ki Magyar Péter jogász kedd reggel az ATV Start című műsorában arra a kérdésre reagálva, hogy valaha is fordult-e tettlegességbe a családi vita közte és egykori neje, Varga Judit volt igazságügyi miniszter között.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!