2019. május 23.,
csütörtök, Dezső napja

Igen előnyös helyzetbe kerülhet a CDU új elnöke

Hír TV

2018. december 6., csütörtök 15:03, frissítve: csütörtök 17:02

Pénteken választ új elnököt a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). A helyzet igencsak kiélezett, és rengeteg múlik a végkimenetelen. A párt új elnöke ugyanis igen előnyös helyzetből indulhat a későbbi kancellárválasztáson.

Noha Angela Merkel nem indul a pártelnöki választáson, kancellári pozíciójáról nem mondott le. Így a Kereszténydemokrata Unió új elnökének együtt kell működnie Angela Merkellel, e módon pedig komoly befolyása lehet a német belpolitikára és gazdaságra.

Emellett hatása lesz a külpolitikai kapcsolatokra, elsősorban Donald Trump és Vlagyimir Putyin elnökökkel ápolt kapcsolatokra.

Az elnöklésért hárman versengenek. Egyikük Angela Merkel támogatottja, egyben a párt főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer, akivel elsősorban a mindennapi szavazók és a párt támogatói rokonszenveznek. Legfőbb kihívója Friedrich Merz, akit pedig a párt képviselői favorizálnak. A harmadik kihívó a fiatal Jens Spahn egészségügyi miniszter.

„Kramp-Karrenbauer a politikai tapasztalatára épít. Több választott hivatalban szolgált az elmúlt tizennyolc évben, mint kulturális miniszter, belügyminiszter és a Saar-vidék minisztere. Előszeretettel emlékeztet arra, hogy versenytársaival ellentétben ő már nyert választásokat, sokszor több, mint negyven százalékos támogatottsággal. A párt főtitkáraként pedig már részese a változásnak, a februárban tartott reformtárgyalásoknak” – mutatott rá Andreas Rinke, a Reures politikai elemzője.

A német szövetségi parlament elnöke, Wolfgang Schaeuble konzervatív politikus, aki nagy tiszteletnek örvend pártjában, nyilvánosan támogatta Friedrich Merz jelölted, aki a jövőben elfoglalhatná Angela Merkel helyét. Friedrich Merz egyike volt Merkel legnagyobb kihívóinak és riválisainak.

A győztes kiváló pozícióból indulhat a 2021-es választásokon, ahol Németország következő kancellárját választják meg. Szakértők úgy vélik, Merz sokat javíthat a Kereszténydemokrata Párt megkopott hírnevén. „Merz erőssége a gazdasági kompetenciájában rejlik, és, hogy nagyon sokáig távol volt a német politikától, így hitelesen mondhatja magáról, hogy valódi változást, valódi reményt hoz, és, hogy minden másképp lesz. Minden, ami zavarja az embereket, valóban megváltozhat” – emelte ki az elemző.

Wolfgang Schaeuble azért áll ki Merz mellett, mert bár 2002-ben veszített Merkellel szemben, egy időre kilépett a politika világából és átlépett az üzletibe; így új perspektívával közelítené meg a feladatokat, erősebb karaktert adna a pártnak, és könnyebben megtalálná a közös hangot bajor testvérpártjukkal.

Merz, aki liberális gazdasági nézetekkel rendelkezik, kijelentette, meg akarja felezni a szélső jobboldali AfD párt támogatottságát, amely a németek haragjára épített Merkel nyitott határú migránspolitikáját követve.