2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Időt nyert a katalán elnök

2017. október 11., szerda 12:36, frissítve: szerda 13:43

Közben a feszültség is egyre fokozódik – ebben egyetértenek a nagyobb nyugat-európai napilapok, amelyek mind címlapon foglalkoztak a Katalónia függetlenségi törekvéseivel kapcsolatos legújabb fejleményekkel.

Csak a káoszt és a feszültséget húzza még tovább a katalán függetlenedési folyamat felfüggesztése – írja az El País. Az egységpárti spanyol napilap szerint Carles Puigdemont katalán elnök milliméterre pontosan számította ki a keddi beszédét, hogy ne kockáztassa a spanyol kormány erőszakos beavatkozását, de közben az elszakadást támogatók se legyenek túlzottan elégedetlenek. Ezzel viszont meghosszabbította a gazdasági bizonytalanságot, amely miatt már így is elkezdtek menekülni a cégek Katalóniából.

A francia Le Figaro „Katalónia: a függetlenség még várat magára” címmel tudósít a katalán helyzetről. A jobboldali lap dicséri Puigdemont-t, amiért igyekszik csökkenteni a feszültséget a felek között. A cikk szerzője szerint egy Európai Unión kívüli Katalónia olyan lenne, mint egy hajótörött; a gazdasági válságból lábadozó Spanyolországot katasztrofális csapás érné a kiválással; Európának pedig egy újabb nyílt sebet jelentene a katalán elszakadás.

Időt nyert a hezitálással a katalán elnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint. A német napilap szerzője nem tartja kizártnak, hogy Puigdemont egyszerűen megijedt attól a politikai vihartól, amit kavart. A publicista rámutat: a függetlenség kihirdetésének elhalasztása nem egyenlő a visszalépéssel, és csak annyit ért el vele a politikus, hogy egyre több a csalódott és frusztrált választó Katalóniában. A cikk írója szerint a leghangosabb elszakadáspártiak előbb-utóbb megtörhetik a katalán elnököt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!