2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

ICRC: Félmillió Burkina Fasó-i állampolgár nem jut hozzá egészségügyi szolgáltatáshoz

MTI

2019. szeptember 9., hétfő 18:10

Félmillió Burkina Fasó-i állampolgár vesztette el teljesen vagy részlegesen az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a dzsihadista szervezetek és fegyveres csoportok erőszakcselekményei miatt - jelentette hétfőn a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

A növekvő erőszak miatt mintegy 125 egészségügyi központot zártak be, több csak részlegesen működött.

"Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés rendkívül nehézzé vált Burkina Faso egyes részein, ami az erőszak egy ijesztő mellékterméke a családok, különösen pedig azok számára, ahol beteg vagy sérült gyerekek vannak" - fogalmazott egy közleményben Peter Maurer, az ICRC elnöke, aki a múlt pénteken találkozott Roch Marc Kaboré Burkina Fasó-i elnökkel.

A humanitárius szervezet 2018 májusa és 2019 júliusa között 26, az orvosi személyzetet, felszerelést vagy járműveket sújtó fegyveres incidenst jegyzett fel, mindenekelőtt a Száhel térségében - az ország északi részén -, valamint Burkin Faso közép-északi részén.

Ezenkívül a belső menekültekké vált emberek száma ötszörösére növekedett a kevesebb mint 20 millió lakosú országban alig nem egészen egy év alatt: miközben 2018 decemberében ez a szám 50 ezer volt, addig augusztusban már több mint 270 ezer.

A nyugat-afrikai országban vasárnap 29 ember vesztette életét két terrortámadásban. Az egyik eset során házi készítésű pokolgép robbant fel egy árut és utasokat is szállító jármű alatt, míg a másik eset során fegyveres támadtak meg egy élelmiszert szállító gépkocsioszlopot.

A romló biztonsági helyzet miatt a Burkina Fasó-i kormány decemberben szükségállapotot hirdetett ki számos északi, Malival határos tartományban.

A dzsihadizmussal és a fegyveres csoportok tevékenységével kapcsolatos problémák mellett komoly gondot jelentenek továbbá az éghajlatváltozás okozta ellátási problémák is. .

MTI