2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Húszezer tonna olajszármazék ömlött egy Norilszk közeli orosz sarkvidéki folyóba

Több évtizedre lesz szüksége a sarkvidéki Ambarnaja folyónak, mire kiheveri azt a múlt héten bekövetkezett ökológiai katasztrófát, amelynek során egy Norilszk melletti hőerőműből 20 ezer tonna olajszármazék ömlött a vizébe - közölte kedden Dmitrij Klokov, az orosz állami halászati ügynökség szóvivője.

  • Húszezer tonna olajszármazék ömlött egy Norilszk közeli orosz sarkvidéki folyóba

A Norilszk városától néhány kilométerre nyugatra lévő hőerőmű dízeltartályának egyik tartóoszlopa május 29-én váratlanul összeomlott, a tartály megrongálódott, és a tüzelőanyag kiömlött belőle - tudatta közleményében az erőmű tulajdonosa, a Nornickel bányaipari óriáscég.

Az északi sarkkörtől 300 kilométerre északra, a Nornickel köré épült, 180 ezer lakosú Norilszk városa teljes egészében az örök fagy birodalmában található, amelyet azonban az utóbbi évek éghajlatváltozása miatt a jég olvadásának veszélye fenyeget.

A Krasznojarszki terület főügyésze jelezte, hogy a katasztrófa miatt veszélyhelyzetet hirdettek ki helyi szinten. Az orosz központi Nyomozó Bizottság szerint a balesetben "legalább 20 ezer tonna szénhidrogén" ömlött ki a környéken.

Bár a súlyos olajszennyeződés múlt pénteken következett be, az orosz közvélemény csak hétfőn értesült róla, miután Norilszk lakói Vlagyimir Putyin elnökhöz fordultak segítségért az ügyben - írta a tajga.info orosz hírportál.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kedden üdvözölte, hogy a hatóságoknak sikerül mobilgáttal megakadályozni, hogy a szennyeződés elérje a Norilszktól északra fekvő tavat. A szervezet által készített műholdas képeken az olajszennyeződés okozta kiterjedt vörös foltokat lehetett látni az Ambarnaja folyó felszínén.

"Az már most is megállapíthatjuk, hogy évtizedekre lesz szükség, mire helyreáll az ökológiai egyensúly a Norilszk-Pjaszinói ökoszisztémában" - idézte a RIA orosz hírügynökség Dmitrij Klokovot.

A Nornickel közölte, hogy megtisztítja a folyót a szennyeződéstől. A feladatra Moszkvából hozatott szakembereket. Ez utóbbiaknak várhatóan 10-14 napra lesz szükségük, hogy kiemeljék az olajat a folyóból - közölte Tatyjana Jegorova szóvivő, aki szerint egyelőre túl korai a károkat felbecsülni.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!