2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Humanitárius segély Afrika számára

Afrikában kirívóan kevesebb a fertőzött, mint Európában, Amerikában vagy Ázsiában. A kontinens gyorsan reagált a koronavírus járványra, így az előzetes előrejelzésekkel ellentétben ott kisebb pusztítást végezhet a vírus. A fejlett országok segélyekkel és egészségügyi szállítmányokkal próbálják elejét venni az éhezésnek.

  • Humanitárius segély Afrika számára

Több tonna rakományt pakolnak az Etióp Légitársaság gépeibe. Habár Európában már újranyitnak az országok, Afrika még a járvány elején tart. Így a nyugati országok mintájára lezárták határaikat és leállították a légiközlekedést is. A repülők most csak egészségügyi eszközöket szállítanak.

Átalakítottuk az utasszállító gépeket teherszállítóvá. A flottából 20-at konvertáltunk, egy gép átépítése mintegy 36 órát vesz igénybe, így az elmúlt két hónapban csak ezzel foglalkoztunk

- mondta ez a repülőtéri karbantartó.

Az elmaradott kontinensen az országok rendkívül gyorsan reagáltak. Ez részben annak is köszönhető, hogy sokuk tapasztalt a járványkezelésben. Ugyanakkor az egészségügyi ellátórendszer rendkívül fejletlen. Malawiban például a Világbank adatai szerint 0-ra kerekíthető az orvosok száma.

Csütörtökön az Európai Bizottság bejelentette, hogy mintegy 37 milliárd forintnyi segélyt juttat az Afrika keleti részén fekvő országok számára, mivel a koronavírus-járvány a fegyveres konfliktusok, valamint az ismétlődő aszályok és áradások által sújtott régió humanitárius helyzetének további romlásával fenyeget.

Az Egyesült Államok pedig ezer lélegeztetőgépet adományoz a Dél-afrikai Köztársaságnak - jelentette be a johannesburgi amerikai nagykövetség a Twiteren.

Washingtont korábban olyan bírálatok érték, amelyek szerint nem segít kellően a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országoknak.

Amerikai tisztségviselők heteken át arra hivatkoztak, hogy Washington azért nem tud más országoknak létfontosságú orvosi felszerelést küldeni, mert a járvány elleni küzdelem érdekében ezekre az Egyesült Államokban van szüksége.

Afrikán belül az 55 milliós lakosú Dél-afrikai-Köztársaságban a legsúlyosabb a járványhelyzet: már több mint 13 ezer fertőzöttet regisztráltak. Az éhezők száma azonban jelentősen megnőtt. A lakosság hosszú sorokban várja az ételosztást az ország északi részén.

Afrikában egyébként az előrejelzésekkel ellentétben kirívóan kevesebb a fertőzött, mint Európában, Amerikában vagy Ázsiában.

Ennek ellenére a kormányok óvatosak. Uganda már 45 napja van vesztegzár alatt. A 75 éves államfő, Yoweri Museveni, aki Twitter oldalán rendszeresen posztol sportolásra buzdító videókat a hét elején arról beszélt, hogy szerinte őrültség lenne megtartani a jövő év elejére tervezett elnökválasztást is.

Az ellenzék és jogvédők azzal vádolják Musevenit, hogy ezzel csak hatalmát akarja megerősíteni.

A szomszédos Burundiban, ahol a jövő héten lesz elnökválasztás, javában zajlik a kampány.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!