2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Humanitárius segély Afrika számára

Afrikában kirívóan kevesebb a fertőzött, mint Európában, Amerikában vagy Ázsiában. A kontinens gyorsan reagált a koronavírus járványra, így az előzetes előrejelzésekkel ellentétben ott kisebb pusztítást végezhet a vírus. A fejlett országok segélyekkel és egészségügyi szállítmányokkal próbálják elejét venni az éhezésnek.

  • Humanitárius segély Afrika számára

Több tonna rakományt pakolnak az Etióp Légitársaság gépeibe. Habár Európában már újranyitnak az országok, Afrika még a járvány elején tart. Így a nyugati országok mintájára lezárták határaikat és leállították a légiközlekedést is. A repülők most csak egészségügyi eszközöket szállítanak.

Átalakítottuk az utasszállító gépeket teherszállítóvá. A flottából 20-at konvertáltunk, egy gép átépítése mintegy 36 órát vesz igénybe, így az elmúlt két hónapban csak ezzel foglalkoztunk

- mondta ez a repülőtéri karbantartó.

Az elmaradott kontinensen az országok rendkívül gyorsan reagáltak. Ez részben annak is köszönhető, hogy sokuk tapasztalt a járványkezelésben. Ugyanakkor az egészségügyi ellátórendszer rendkívül fejletlen. Malawiban például a Világbank adatai szerint 0-ra kerekíthető az orvosok száma.

Csütörtökön az Európai Bizottság bejelentette, hogy mintegy 37 milliárd forintnyi segélyt juttat az Afrika keleti részén fekvő országok számára, mivel a koronavírus-járvány a fegyveres konfliktusok, valamint az ismétlődő aszályok és áradások által sújtott régió humanitárius helyzetének további romlásával fenyeget.

Az Egyesült Államok pedig ezer lélegeztetőgépet adományoz a Dél-afrikai Köztársaságnak - jelentette be a johannesburgi amerikai nagykövetség a Twiteren.

Washingtont korábban olyan bírálatok érték, amelyek szerint nem segít kellően a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országoknak.

Amerikai tisztségviselők heteken át arra hivatkoztak, hogy Washington azért nem tud más országoknak létfontosságú orvosi felszerelést küldeni, mert a járvány elleni küzdelem érdekében ezekre az Egyesült Államokban van szüksége.

Afrikán belül az 55 milliós lakosú Dél-afrikai-Köztársaságban a legsúlyosabb a járványhelyzet: már több mint 13 ezer fertőzöttet regisztráltak. Az éhezők száma azonban jelentősen megnőtt. A lakosság hosszú sorokban várja az ételosztást az ország északi részén.

Afrikában egyébként az előrejelzésekkel ellentétben kirívóan kevesebb a fertőzött, mint Európában, Amerikában vagy Ázsiában.

Ennek ellenére a kormányok óvatosak. Uganda már 45 napja van vesztegzár alatt. A 75 éves államfő, Yoweri Museveni, aki Twitter oldalán rendszeresen posztol sportolásra buzdító videókat a hét elején arról beszélt, hogy szerinte őrültség lenne megtartani a jövő év elejére tervezett elnökválasztást is.

Az ellenzék és jogvédők azzal vádolják Musevenit, hogy ezzel csak hatalmát akarja megerősíteni.

A szomszédos Burundiban, ahol a jövő héten lesz elnökválasztás, javában zajlik a kampány.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!