2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Hszi Csin-ping: Kína megingathatatlanul támogatni fogja Kim Dzsong Unt a gazdaság fejlesztésében

Kína megingathatatlanul támogatni fogja Kim Dzsong Un észak koreai vezetőt Észak-Korea gazdaságának fejlesztésében és az emberek megélhetési körülményeinek javításában - írta Hszi Csin-ping kínai elnök az észak-koreai állampárt lapjában, a Rodong Szinmunban szerdán megjelent cikkében.

  • Hszi Csin-ping: Kína megingathatatlanul támogatni fogja Kim Dzsong Unt a gazdaság fejlesztésében

A csütörtökön kétnapos állami látogatásra Phenjanba utazó kínai elnök cikkében - amelyet a Hszinhua hírügynökség idézett - hangsúlyozta: látogatása erősíteni fogja a két ország stratégiai kapcsolatát.

Tizennégy éve nem járt kínai elnök a világtól elzárt kommunista országban, és egyes elemzők szerint Hszi találkozója Kim Dzsong Unnal előmozdíthatja a Koreai-félsziget teljes atommentesítését.

Donald Trump amerikai elnök februárban Hanoiban találkozott ennek érdekében az észak-koreai vezetővel, de csúcstalálkozójuk eredménytelenül zárult. Lu Kang kínai külügyi szóvivő ennek kapcsán úgy fogalmazott: a hanoi csúcs végkifejlete váratlan volt ugyan, de minden fél várja a jó irányba tartó párbeszéd folytatását, és a kínai elnök látogatásának célja, hogy új lendületet adjon az idén 70. évfordulóját ünneplő bilaterális kapcsolatoknak, valamint újraindítsa az atommentesítést célzó tárgyalásokat. "Kína támogatja, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok folytassa az erről szóló egyeztetéseket" - mondta a szóvivő.

Hszi elnök útjának időzítése azért is bírhat különös jelentőséggel, mert a jövő héten Oszakában találkozik majd Donald Trumppal a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján. A két elnök találkozóját amerikai részről már rég beharangozták, de a kínai fél csak kedden erősítette meg az értesülést, miután Trump és Hszi telefonon egyeztetett egymással. Elemzők szerint az észak-koreai látogatás egyik célja az lehet, hogy Hszi megerősítse Peking befolyását Észak-Koreában, és ebből előnyt kovácsoljon az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások további szakaszaiban.

A Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló tárgyalások azt követően torpantak meg, hogy az amerikai fél beszámolója szerint a februárban megrendezett hanoi csúcson az észak-koreaiak túlzott követelésekkel álltak elő a szankciók enyhítésére vonatkozóan, amiért cserébe csupán részleges atommentesítést ígértek volna.

Peking szintén támogatja ugyan a teljes atommentesítést, de több alkalommal érvelt a szankciók enyhítése mellett arra hivatkozva, hogy a túl szigorú szankciók az észak-koreaiak megélhetését veszélyeztetik - írja a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap.

Washington ezzel szemben azzal vádolja Pekinget, hogy titokban megszegi a szankciókat, és egyebek mellett olajat szállít Észak-Koreának.

Kína Észak-Korea legfontosabb kereskedelmi partnere, az ország Kínába irányuló exportja azonban a tavalyi évben a szankciók hatására 87 százalékkal esett vissza 2017-hez viszonyítva - mutat rá az SCMP. A lap diplomáciai forrásra hivatkozva azt is írta, hogy Kína nagy mennyiségű humanitárius segítséget ajánlhat fel szomszédjának, a többi között élelmiszert és műtrágyát, hogy enyhítse a szankciók hatását.

Peking a nemzetközi színtéren is latba veti befolyását Észak-Koreához fűződő kapcsolatának erősítésére. Szerdán Kína és Oroszország megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciós bizottság úgy foglaljon állást, hogy Phenjan túllépte a finomított kőolajszármazékokra vonatkozó éves keretet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!