2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Horvátországban januárban újra elnökválasztást tartanak

Kisebb meglepetést okozott a tegnap tartott horvátországi elnökválasztás eredménye. A várakozásokkal ellentétben Milan Jovanovic volt miniszterelnök végzett az élen. Rajta kívül Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő jutott tovább a választás második körébe.

  • Horvátországban januárban újra elnökválasztást tartanak

Nagy volt az öröm a Horvát Szociáldemokrata Párt zágrábi központjában. Abban nem sokan kételkedtek, hogy egyik jelölt sem szerez abszolút többséget, így Milan Jovanovic volt miniszterelnök bejut az elnökválasztás második fordulójába. Azt azonban kevesen gondolták, hogy majd 30%-os eredményével az újraválasztásért kapányoló elnök asszonyt is megelőzve az első helyen végez majd.

A következő két hétben megpróbálok mindenkivel beszélni, akinek fontos Horvátország sorsa. Így teremthetünk szolidaritást és így tehetjük Horvátországot a különböző, de jogaiban egyenlő emberek otthonává

mondta hívei előtt a baloldali politikus, Zoran Milanovic.

Milanovic 2011- és 2016 között volt hazája miniszterelnöke. 2015-ben a migránsválság csúcsán azt mondta, hogy ő a német álláspontot követi majd, Magyarország pedig a kerítésépítéssel Európa vakbelévé tette magát. Milanovic 2015 novemberében nagy részt a migránskáosz nem megfelelő kezelése miatt veszítette el a parlamenti választást. Horvátország azóta maga is három méter magas lándzsás fémkerítést épített boszniai határának egyik szakaszán.

Kolinda Grabar-Kitarovic a migránskérdésben sokkal határozottabb állásponton volt. A leköszönő elnökasszony a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség színeiben kampányolt újraválasztásáért.

Arra kérlek titeket, hogy bennem bízzatok és rám szavazzatok az elnökválasztás végső fordulójában. Titeket szólítalak, Szalvóniától Dalmáciáig, szavazzatok egy jobb Horvátországra

közölte Kolinda Grabar Kitarovic.

Az újrázásért kampányoló elnökasszony 27% közeli eredményével, azaz második helyezésével kicsit csalódott lehet, mégis neki vannak jobb esélyei a január 5-i, második fordulóban.

Ott ugyanis már számíthat a népszerű énekes-üzletembert Miroslav Skoro-t támogatók szavazataira. A függetlenként indult, bár korábban a Horvát Demokratikus Közösség képviselőjeként politizáló Skoró 24 és fél százalékos eredményt ért el, főleg jobboldaliak támogatták voksaikkal. Korábbi pártja nem is vette jó néven, hogy hivatalos jelöltjük, az elnök asszony ellen indult az elnökválasztáson.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!