2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Horvát elnökválasztás - Megkezdődött a voksolás

Megkezdődött az elnökválasztás második fordulója Horvátországban: vasárnap reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek.

  • Horvát elnökválasztás - Megkezdődött a voksolás

Az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így az első két helyezett - Zoran Milanovic volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje - vasárnap újra megmérkőzik egymással.

A két héttel ezelőtt tartott szavazáson Milanovic a voksok 29,55 százalékát, Grabar-Kitarovic pedig 26,65 százalékát gyűjtötte be.

A legutolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások Milanovic győzelmét vetítik elő, eszerint az ellenzéki jelölt a voksok 45 százalékára, míg ellenfele 42 százalékára számíthat.

Az elnökjelöltekre 6533 helyen adhatja le voksát a szavazásra jogosult valamivel több mint 3,8 millió polgár, belföldön 6 409, külföldön pedig 124 szavazóhelyiségben. Horvátországon kívül 47 országban lehet az urnákhoz járulni.

A választói névjegyzékbe csak azok kerülhetnek be, akiknek érvényes bejelentett lakcímük és személyi igazolványuk is van Horvátországban. Ami a diaszpórát és a szomszédos országokban élő - például a nagyszámú, horvát állampolgársággal és szavazati joggal rendelkező boszniai horvátokat - illeti, közülük csak azok szavazhatnak, akik regisztrálták magukat a választói névjegyzékbe.

A szavazópolgárok 19 óráig adhatják le voksaikat.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este nyolc órától hozza nyilvánosságra az országos választási iroda.

Alacsonyabb a részvétel, mint öt éve

Az öt évvel ezelőttinél kevesebben mentek el szavazni vasárnap délelőtt Horvátország elnökválasztásának második fordulójában.

A horvát országos választási bizottság (DIP) adatai szerint délelőtt fél 12-ig a szavazásra jogosultak 18,57 százaléka járult az urnákhoz, míg 2014-ben ugyanez az arány 21,92 százalék volt.

A december 22-én tartott első fordulóhoz képest viszont nagyobb volt a szavazási kedv, 120 ezerrel többen mentek el szavazni, a részvételi arány majdnem 3 százalékponttal haladta meg a két héttel korábbit.

A választás nyugalomban zajlik, rendkívüli eseményről nem érkeztek hírek vasárnap délig. A legnagyobb részvételi arányt az észak-horvátországi Varasd (Varazdin) megyében, a közép-horvátországi Károlyváros (Karlovac) megyében és Zágráb megyében mérték.

Az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így az első két helyezett, Zoran Milanovic volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje részvételével zajlik a második forduló.

A két héttel ezelőtt tartott szavazáson Milanovic a voksok 29,55 százalékát, Grabar-Kitarovic pedig 26,65 százalékát gyűjtötte be.

A legutolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások Milanovic győzelmét vetítik előre, eszerint az ellenzéki jelölt a voksok 45 százalékára, míg ellenfele 42 százalékára számíthat.

A szavazóhelyiségek reggel hét órától este hét óráig vannak nyitva, és valamivel több mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak.

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló exit-poll eredményeket közvetlenül az urnazárás után hozzák nyilvánosságra. Az első hivatalos részeredmények 20 óra után várhatók.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!