2021. április 21.,
szerda, Konrád napja

Hőhullám erdőtüzekkel Ausztráliában

Hír TV

2020. december 1., kedd 21:57

Tombol a nyár Ausztráliában. A dél-keleti országrészben tartósan 40 fokos a hőség. Az egyhetes hőhullám következtében számos helyen ég az erdő és a bozótos. Egy éve három magyarországnyi területen égett le a növényzet. A kontinensnyi ország állatvilága akkor szinte pótolhatatlan veszteséget szenvedett.

Jetskin fog érkezni a Mikulás az ausztrál gyerekekhez a Brisbane közeli Aranypart nevű településen. Míg az északi féltekén dideregnek az emberek, délen olyan nyár tombol, hogy az még a hőséghez szokott ausztráloknak is hatalmas próbatételt jelent.

A négy és félmilliós metropoliszban nappal a 40 Celsius-fokot is meghaladja a hőmérséklet, miközben az éjszaka sem hoz megkönnyebbülést, hiszen már hajnalban 30 fokos a hőség. Délkelet-Ausztrália többi városban is melegrekordok dőltek meg, Griffith-ben 42,2, Mildurában pedig 45,7 Celsius-fokot mértek.

A hőség még a tengeri állatokat is megviseli. De a parttól távolabb élő állaltok vannak igazi veszélyben.

Nem minden koala olyan szerencsés, hogy kerti locsolóból jusson hűsítő ivóvízhez. A tulajdonos azt mondja, 10 éve lakik a farmon, de ezalatt az idő alatt ilyen merészségre még egyetlen erszényes medve sem ragadtatta magát.

Eddig már 100-nál is több erdőtüzet jelentettek, amelyek legtöbbjét sikerült eloltani. A hatóságok megtiltották a tűzgyújtást a régió legnagyobb részében, ahol egy éve három magyarországnyi területet perzseltek fel az erdő- és bozóttüzek. Akkor állatok milliói pusztultak el, a katasztrófa hét milliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.

Tudósok arra figyelmeztettek, hogy az éghajlatváltozás következtében még több erdőtűz várható, az aszályos időszak meghosszabbodik, miközben több pusztító ciklonra is számítani lehet.

 

Hír TV