2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Hőhullám erdőtüzekkel Ausztráliában

Tombol a nyár Ausztráliában. A dél-keleti országrészben tartósan 40 fokos a hőség. Az egyhetes hőhullám következtében számos helyen ég az erdő és a bozótos. Egy éve három magyarországnyi területen égett le a növényzet. A kontinensnyi ország állatvilága akkor szinte pótolhatatlan veszteséget szenvedett.

  • Hőhullám erdőtüzekkel Ausztráliában

Jetskin fog érkezni a Mikulás az ausztrál gyerekekhez a Brisbane közeli Aranypart nevű településen. Míg az északi féltekén dideregnek az emberek, délen olyan nyár tombol, hogy az még a hőséghez szokott ausztráloknak is hatalmas próbatételt jelent.

A négy és félmilliós metropoliszban nappal a 40 Celsius-fokot is meghaladja a hőmérséklet, miközben az éjszaka sem hoz megkönnyebbülést, hiszen már hajnalban 30 fokos a hőség. Délkelet-Ausztrália többi városban is melegrekordok dőltek meg, Griffith-ben 42,2, Mildurában pedig 45,7 Celsius-fokot mértek.

A hőség még a tengeri állatokat is megviseli. De a parttól távolabb élő állaltok vannak igazi veszélyben.

Nem minden koala olyan szerencsés, hogy kerti locsolóból jusson hűsítő ivóvízhez. A tulajdonos azt mondja, 10 éve lakik a farmon, de ezalatt az idő alatt ilyen merészségre még egyetlen erszényes medve sem ragadtatta magát.

Eddig már 100-nál is több erdőtüzet jelentettek, amelyek legtöbbjét sikerült eloltani. A hatóságok megtiltották a tűzgyújtást a régió legnagyobb részében, ahol egy éve három magyarországnyi területet perzseltek fel az erdő- és bozóttüzek. Akkor állatok milliói pusztultak el, a katasztrófa hét milliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.

Tudósok arra figyelmeztettek, hogy az éghajlatváltozás következtében még több erdőtűz várható, az aszályos időszak meghosszabbodik, miközben több pusztító ciklonra is számítani lehet.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!