2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Hívők nélküli húsvéti szertartásokat rendelt el a Vatikán

A húsvéti szenthét szertartásait a hívők jelenléte nélkül mutatják be a Vatikánban - derült ki a pápai állam liturgiai hivatalának rendelkezéséből vasárnap, amelyet az olaszországi egyházmegyékben is követnek majd a koronavírus terjedése miatti rendkívüli egészségügyi óvintézkedések értelmében.

  • Hívők nélküli húsvéti szertartásokat rendelt el a Vatikán

 Az egyházi szertartások szervezésével foglalkozó Pápai Ház "zárt ajtók" mögötti szertartásokat rendelt el a három hét múlva esedékes húsvéti hétre.

Ez azt jelenti, hogy a virágvasárnapi szertartást, a nagycsütörtöki, nagypénteki, valamint a szombati, húsvétvasárnapi és -hétfői egyházi eseményeket is hívők részvétele nélkül tartják meg. Az intézkedés a hagyományosan a Szent Péter-bazilikában és a Szent Péter téren tartott szertartásokra vonatkozik, mivel azokat már egy hete lezárták. Hívők nélkül tartják meg a Via Crucis keresztútját is nagypéntek este a Colosseumnál.

Azt még nem tudni, hogy Ferenc pápa személyesen elmegy-e a szertartások helyszínére, vagy a Vatikánban, az apostoli palotákban maradva vezeti a keresztút stációit.

Matteo Bruni szentszéki szóvivő nyilatkozata szerint a húsvéti szertartások egyike sem marad el, a megrendezés és a közvetítés módozatairól a helyzet alakulása szerint döntenek majd.

Április 12-ig a Vatikán Ferenc pápa dolgozószobájából egyenes internetes közvetítéssel sugározza az egyházfő minden imáját, beszédét és a szerdai audienciák felszólalásait is.

Nagyon nehéz időt élünk - mondta Ferenc pápa vasárnap déli beszédében. Interneten sugárzott üzenetében az egyházfő köszönetet mondott a papoknak, akik "ezernyi eszközzel" igyekeznek közel maradni a hívőkhöz, hogy Isten népe ne érezze magát magára hagyva. A pápa a milánói érseket, Mario Delpinit idézte, aki jelképesen a székesegyház tetején mutatott be misét, miután a Milánó vallási központjának számító dóm ismét zárva van.

Ferenc pápa arra kérte egyháza tagjait és a hívőket, hogy a járvány teremtette elszigeteltségben fedezzék fel ismét a keresztény értékeket.

Az olaszországi templomok többségét bezárták az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt bevezetett rendkívüli óvintézkedések következtében. A legtöbb fertőzöttet regisztráló északnyugati Lombardia tartományban már hetek óta zárva tartanak a templomok, máshol, köztük a római egyházmegyében, misét nem mutatnak be, de a plébániatemplomok nyitva vannak, hogy a hívők be tudjanak térni imádkozni.

A korábban kiadott rendelkezések szerint az olaszországi egyházmegyék felmentették híveiket a vasárnapi és az úgynevezett parancsolt ünnepek alkalmából tartott szentmiséken való részvétel alól. Ahol még nyitva tartanak a templomok, egyre több hívőt látni sorban állni, hogy egyenként vagy kis csoportokban bemehessenek imádkozni. A dél-olaszországi kegyhelyekre is ellátogatnak az emberek, szigorúan tartva egymás között a legalább egyméteres távolságot, és a helyi szentek szobraihoz is sokan virágot visznek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!