2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Hivatalos: Manfred Weber indul a Néppárt csúcsjelölti tisztségéért

Elindul az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért Manfred Weber. Így a pártcsalád európai parlamenti választási győzelme esetén ő lehetne az Európai Bizottság következő elnöke. A CSU elnökhelyettese az első, aki ringbe száll a posztért, szándékát támogatja Angela Merkel német kancellár is és a magyar kormány sem tiltakozik majd.

  • Hivatalos: Manfred Weber indul a Néppárt csúcsjelölti tisztségéért

Manfred Weber lehet Jean-Claude Juncker utódja. A 46 éves bajor politikus, a Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője bejelentette, hogy indul pártcsalád úgynevezett csúcsjelölti posztjáért, így az Európai Bizottság elnöki pozíciójáért. A brüsszeli testület vezetője ugyanis az lesz, aki az európai parlamenti választásokon győztes párt listáját vezeti.

„Úgy vélem, tudok segíteni abban, hogy legyen egy új kezdet, legyen egy új korszak Európában. Sürgősen lépnünk kell, mert a dolgok így nem mehetnek tovább. A választóink azt várják tőlünk, hogy egy jobb, ambiciózusabb Európát hozzunk létre. Ehhez azonban meggyőződésem szerint együtt kell tartanunk Európát. Nem engedhetünk meg ennyi megosztást az unióban. Nincs keleti vagy nyugati Európa, nincs gazdag vagy szegény Európa, nagy vagy kis tagállamok Európája. Csak egy Európai Unió van. Én a különböző érdekeket közelíteni szeretném, hidakat akarok építeni, mert abban hiszek, hogy csak együtt lehetünk erősek” – mondta indulását bejelentő sajtótájékoztatóján Weber.

Az Európai Bizottság elnökét hivatalosan a tagállamokból álló tanács jelöli, de kinevezéséhez kell az Európai Parlament hozzájárulása is. A parlament már hozott egy határozatot arról, hogy csak a győztes párt csúcsjelöltjét fogják támogatni.

A kancelláriaminiszter korábban már jelezte, hogy kormánydöntés még nincs, de várhatóan támogatnák Manfred Weber jelölését.

Az Európai Néppárt csúcsjelölti posztjára október közepéig lehet jelentkezni, a döntést a párt novemberi kongresszusán hozzák meg Helsinkiben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!