2021. 10. 16. Szombat Gál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 18:50

Külföld

Hivatalba lépett az új összetételű Európai Bizottság

Hivatalba lépett vasárnap az új összetételű Európai Bizottság, amelyet a korábbi német védelmi miniszter, Ursula Von der Leyen vezet

 

A 2019 és 2024 között mandátummal rendelkező, új Európai Bizottság elsőrendű céljai között van az európai életmód előmozdítása, az emberek és a közös értékek védelme, Európa globális szerepének erősítése, új lendület biztosítása az európai demokrácia számára, a demokrácia fejlesztése, védelmezése és megszilárdítása, a klímasemleges Európa megteremtése, az emberközpontú gazdaság előmozdítása a társadalmi igazságosság és a jólét érdekében.

A munkáját megkezdő új uniós testület elnöke a német Ursula von der Leyen néppárti politikus, korábbi német védelmi miniszter. Ügyvezető alelnöke a holland Frans Timmermans, aki az európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora lesz.

Szintén ügyvezető alelnöki pozíciót kapott a dán Margrethe Vestager korábbi versenypolitikáért felelős biztos, aki a digitális kornak megfelelő Európa programját koordinálja majd, és betölti a versenyjogi biztosi posztot is.

Ügyvezető alelnök továbbá a lett Valdis Dombrovskis korábbi euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök, aki az "emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket" hangolja össze majd, és egyúttal ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos is.

Josep Borrell Fontelles, az Európai Parlament egykori elnöke, spanyol külügyminiszter az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztját fogja betölteni.

Az uniós bizottság alelnökei között foglal helyet a cseh Vera Jourová korábbi igazságügyi biztos, ő az "értékek és átláthatóság" nevű portfóliót kapta, amely érinti a jogállamiság ügyét is.

A görög Margarítisz Szkínász, az EB előző vezető szóvivője, akinek az "európai életmód előmozdítása" nevű tárca jutott, ide tartozik egyebek mellett a bevándorlással és menekültüggyel kapcsolatos kérdések egy része is.

Alelnök a horvát Dubravka Suica, Dubrovnik volt polgármestere, akié a "demokrácia és demográfia" portfóliója lesz, és ő vezeti majd az Európa jövőjével foglalkozó konferencia munkáját is.

Alelnök továbbá a szlovák Maros Sefcovic korábbi energiaunióért felelős biztos, az intézményközi kapcsolatok és tervezés területét vezeti majd.

Ausztria uniós biztosa Johannes Hahn marad, aki a költségvetési és igazgatási ügyek felelőse lesz.

A belga Didier Reynders korábbi belga külügyminiszter az uniós bizottság igazságügyi biztosa lesz, hozzá tartozik majd a jogállamiság is, amely ugyanakkor Vera Jourová portfólióját is érinti.

Az új bizottságban a bolgár Marija Gabriel, az előző bizottság digitális gazdaságért felelős biztosa az innovációért, kultúráért, oktatásért és kutatásért, valamint az ifjúságért felelős tárcát felügyeli.

A ciprusi, pszichológusként végzett Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos lett.

Kadri Simson volt észt gazdasági miniszter az energiaügyi biztosi tárcát vezeti.

Jutta Urpilainen volt finn pénzügyminiszter a nemzetközi partnerségekért felelős biztosi pozíciót tölti be.

Franciaország EU-biztosa, Thierry Breton, az Atos francia informatikai (IT) vállalat vezérigazgatója felügyeli majd az iparpolitikával kapcsolatos munkát, ezen kívül ő felel majd a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is.

Phil Hogan ír uniós biztos, aki az előző bizottságban mezőgazdasági biztos volt, most a kereskedelmi ügyekért lesz felelős.

A lengyel Janusz Wojciechowski, az Európai Számvevőszék korábbi tagja a mezőgazdaságért felelős biztos lett.

Litvánia uniós biztosa, Virginijus Sinkevicius volt gazdasági miniszter a "környezet, óceánok és halászat" nevű portfóliót viszi.

A luxemburgi Nicolas Schmit a munkahelyteremtésért felelős biztos lesz.

Magyarország uniós biztosa, Várhelyi Olivér a szomszédság- és bővítéspolitika területéért felelős tárcát vezeti a következő öt évben.

Helena Dalli máltai politikus, volt Európa-ügyi miniszter, korábbi szépségkirálynő az egyenlőségügyi biztos lett.

Olaszország biztosa, Paolo Gentiloni, volt kormányfő gazdasági biztosi pozíciót tölt be, ketten felügyelik majd a területet Dombrovskisszal.

Elisa Ferreira, a portugál jegybank korábbi elnökhelyettese a "kohézió és reformok" területét vezeti.

Románia EU-biztosa, Adina Valean korábbi EP-képviselő közlekedési biztos lett.

A szlovén Janez Lenarcic EU melletti eddigi nagykövet a válságkezelés területét koordinálja.

A svéd Ylva Johansson többszörös miniszter belügyi biztosi hatáskörébe tartoznak a határvédelemmel, a schengeni övezettel és részben a bevándorlással kapcsolatos kérdések.

Az Egyesült Királyság nem nevezett meg jelöltet, így az uniós bizottság 27 tagú lesz.

Az Európai Bizottság legfőbb feladata, hogy a "szerződések őreként" betartassa a közösségi jogot, emellett ez az egyetlen intézmény, amely javaslatokat tehet új uniós jogszabályok megalkotására. A brüsszeli testületbe minden tagállam kormánya egy-egy főt jelölhet, ők kinevezésüket követően szigorúan nem hazájukat képviselik, hanem az összeurópai érdeket kötelesek szem előtt tartani.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Tizenhatan haltak meg Jekatyerinburgban alkoholmérgezés következtében

Az életveszélyes metil-alkoholt tartalmazó szeszes italt kimérő árust őrizetbe vették. 2021. október 16.

A lávafolyó mindent maga alá temet

Még hetekig eltarthat a vulkán működése a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén. 2021. október 16.

Iszlamista támadó késelhette halálra a brit képviselőt

A konzervatív párti politikust az Essex megyei Leigh-on-Sea-ben gyilkolta meg egy feltételezhetően iszlamista férfi a helyi metodista templomban 2021. október 16.

Legfrisebb híreink

A Ferencváros döntetlent játszott a BL-ben

A Ferencváros házigazdaként 31-31-es döntetlent játszott a dán Esbjerg csapatával a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában, szombaton Érden.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!