2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Hírszerző tisztek is együtt buknak a volt miniszterelnökkel

Belebukott a maláj hírszerzés a volt miniszterelnök korrupciós botrányába. Nyolc korábbi hírszerző tisztet és egy vezetőt vettek őrizetbe a maláj hatóságok. Azzal vádolják őket, hogy több millió dollár elsikkasztásában, valamint költségvetési pénzekkel való visszaélésben vettek részt.

  • Hírszerző tisztek is együtt buknak a volt miniszterelnökkel

A maláj külföldi hírszerzési ügynökség több korábbi ügynökét és vezetőjét is vizsgálat alá helyezte az ország korrupcióellenes bizottsága. A múlt héten vették őket őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy 12 millió dollárnyi vagyis közel 3.5 milliárd forintnyi költségvetési forrást kezeltek hűtlenül.

„A hatalommal való visszaélést vizsgáljuk az érintett tisztek ügyében és a forrásokkal való visszaélést az olyan pénzek ügyében, amiről azt feltételezzük, hogy költségvetési pénzek voltak” – mondta Azam Baki, a Maláj Korrupcióellenes Bizottság tisztségviselője.

A pénzről azt feltételezik a hatóságok, hogy egy külföldi országból hozták be. Hat országban köztük Svájcban és az Egyesült Államokban is zajlanak nyomozások, több milliárd dollár után, ami a korábbi maláj miniszterelnök által létrehozott befektetési alapból tüntettek el.

„A 1MBD ügyében a helyi bizonyítékokkal majdnem végeztünk. Azt mondanám az ügy 60 százaléka megvan, 40 százalék pedig azok a bizonyítékok, amikre külföldről van szükségünk” – tette hozzá Azam Baki.

A nyomozók eddig 6.5 millió dollárnyi készpénzt és más ingóságot foglaltak le a házkutatások során, többek között a maláj külföldi hírszerzési ügynökség székházából és a miniszterelnök hivatalából.

Najib Razakot azután vádolták meg pénzmosással és hatalommal való visszaéléssel, hogy elvesztette májusban a választásokat. A volt miniszterelnök, ha elítélik, összesen akár 40 év börtönt is kaphat. Augusztus elején a 250 millió dollár értékű jachtját is elkobozták tőle. A politikus ártatlannak vallotta magát, szerinte csak politikai bosszúról van szó. A Malajziai Pénzügyminisztérium kezében lévő alapot eredetileg a gazdasági fejlődést hosszú távon előmozdító kezdeményezések finanszírozására hozták létre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!