2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Hidvéghi Balázs: Az uniós bővítés történelmi tartozás a Balkán országainak

Az Európai Unió részéről a nyitás és a bővítés történelmi tartozás a Balkán országainak, valamint stratégiailag és politikailag fontos lehetőség, egyben felelőssége Európának - jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP) képviselő Strasbourgban a France24 francia hírtelevízió műsorában szerdán.

  • Hidvéghi Balázs: Az uniós bővítés történelmi tartozás a Balkán országainak

A balkáni bővítésről folytatott beszélgetésen Hidvéghi Balázs mellett Fabienne Keller, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoport EP-képviselője, valamint Dritan Tolaval, Albánia franciaországi nagykövete vett részt.

A beszélgetésre azzal összefüggésben került sor, hogy Emmanuel Macron francia elnök októberben, az Európai Tanács ülésén elutasította az uniós bővítési tárgyalások megnyitását Albániával és Észak-Macedóniával.

Hidvéghi Balázs a francia elnök szavaira reagálva kijelentette, a kérdésben politikai vitára van szükség, amelyre Magyarország készen áll. Megerősítette, hogy Magyarország határozottan támogatja a bővítést, hiszen Európának érdeke, hogy erősebb, határozottabb és stabilabb legyen.

A jövő májusban Zágrábban tervezett EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozóra utalva a képviselő elmondta, reményei szerint valós politikai vitára kerülhet sor Európa jövőjével kapcsolatban, és a balkáni bővítés lehetősége megerősített formában ismét napirendre kerül majd.

Elmondta, hogy az albán kisebbség jelenléte a régióban, valamint a stabilitás kérdése összefügg a bővítéssel. Ebben a kérdésben pontosan a bővítés jelenthetne megoldást, ezért Magyarország határozottan támogatja a folyamat megindítását.

Hozzátette, hogy a határon túli magyarság vonatkozásában is kiemelkedő jelentőséggel bírt a bővítés, jelentős stabilitási erőt képviselt.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország jelentősen érdekelt a Balkánon, befolyását meg is próbálja érvényesíteni. Európának ezért hangsúlyoznia kell, hogy a Balkán történelmileg, földrajzilag és politikailag Európa része.

Egy újságírói kérdésre válaszolva, amely Orbán Viktor miniszterelnök politikájára vonatkozott, Hidvéghi Balázs azt mondta, Európa közös projekt, Magyarország ragaszkodik az európaiság gondolatához. Kiemelte: Magyarországon szabad politikai diskurzus folyik, az országban demokrácia és sajtószabadság van. Kétségtelen, hogy vannak viták az Európai Bizottsággal, ugyanakkor Magyarország és Orbán Viktor igénye és hajlandósága egy erős, nemzetek szövetségéből álló Európa iránt nem kérdőjelezhető meg - jelentette ki a képviselő.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!