2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Hiába nyert Orbán harcostársa, nem biztos, hogy kormányozhat is

Hír TV

2018. június 4., hétfő 17:18, frissítve: hétfő 17:39

Hetekig eltarthatnak a kormányalakítási tárgyalások Szlovéniában. Egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy a győztes Szlovén Demokrata Párt képes lesz többséget szerezni. 25 helyet szereztek a 90 fős parlamentben és két olyan párt van, amellyel esetleg együttműködhetnek, de még így se lenne meg az 50 százalék.

Visszafogottan ünnepelt a szlovén választások győztese. Janez Jansa volt miniszterelnök Demokrata Pártja a voksok 25 százalékát szerezte meg. Orbán Viktor harcostársa, akit néhány éve letöltendő börtönre ítéltek, a Fidesz bevándorlásellenes politikáját másolta a kampányban. Jansa győzelmi beszédéből sem maradt ki a migráció.

„Akik Európában arra panaszkodnak, hogy Szlovénia nem szolidáris, nem látják a különbséget a menekültek és az illegális bevándorlók között. Nem mindegy, hogy halál és üldöztetés elől menekül valaki, vagy csak az európai jóléti rendszerek előnyeit akarja kihasználni” – mondta a pártvezető.

A Szlovén Demokrata Párt sajtókampányát részben magyar pénzből finanszírozták Habony Árpád közreműködésével. Magyarországról nézve Jansa győzelme mégis félsiker. A párt nem annyival nyert, hogy egyedül tudjon kormányt alakítani.

„Gratulálok a győztesnek, de tartjuk magunkat ahhoz, hogy nem vagyunk hajlandók koalícióra lépni velük. Sok sikert a kormányalakításhoz” – mondta Marjan Sarec, a második helyezett párt vezetője.

A balközép ellenzék sikerrel alakíthat kormányt, ha megbízást kap rá. „A második helyezett Marjan Sarec talán képes összeszedni elég szövetségest. A Szlovén Demokrata Párt biztos, hogy nem. De ettől még nem valószínű, hogy egyhamar kormánya lesz az országnak” – mondta egy választó.

A 90 tagú szlovén parlamentben a győztes demokrata párt 25 mandátumot szerzett. Jansával a jobboldali Új Szlovénia Mozgalom és a szélsőjobboldali Nemzeti Párt is koalícióra lépne, de így sem lenne meg a többség.

„Kilenc párt jutott be a parlamentbe, ez egyszerűen túl sok. Számtalan koalíciós lehetőség van, de működőképes szövetséget szerintem senki se tud építeni” – mondta egy másik választó.

Ha a Szlovén Demokrata Párt nem tud kormányt alakítani, Borut Pahor államfőnek joga van a második helyezettnek megbízást adni, de új választást is kiírhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!