2019. május 23.,
csütörtök, Dezső napja

Hiába fújt visszavonulót Párizs

Hír TV

2018. december 6., csütörtök 13:29

A francia kormány eltörli az üzemanyagadó jövő évre tervezett emelését, és befagyasztja a lakossági energiaárakat, valamint megemeli a minimálbért. A párizsi kabinet ezzel a visszalépéssel szeretné megállítani a lassan 3 hete tartó tömegtüntetéseket és zavargásokat. A miniszterelnök szóvivője felszólította a pártokat, a szakszervezeteket, és a munkaadókat, tegyenek meg mindent a nyugalom helyreállítására. Ennek ellenére a közösségi oldalakon a hétvégére újabb nagyszabású tüntetéseket szerveznek. A kormány adó- és szociális politikája elleni megmozdulásokon négyen vesztették életüket és több százan megsérültek.

Már a fiatalok is szervezkednek a francia kormány politikája ellen. 

„Látjuk a dühöt a társadalomban, legyen szó a diákokról, vagy a társadalom többi részéről is. Nyilvánvaló, hogy vannak diákok, akik csatlakoznak a sárga mellényesek megmozdulásához, ami teljesen törvényes” – nyilatkozta egy párizsi diák.

A diákok az oktatási reform ellen, a beiratkozási díj ellen tiltakoznak, nemcsak a fővárosban, hanem Toulouse-ban is barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak.

„Ez a közgyűlés ugyanolyan döntést hozott, mint amit a sárga mellényes mozgalom. Egy dolgot elleneznek: az üzemanyagáremelést. A sárga mellényes mozgalom apránként tovább lépett és más követeléseket is talált, például a minimálbéremelést. A diákok is további követeléseket találtak, az ingyenes oktatást a felsőoktatásban. Tudjuk, hogy az alkotmányunkban is benne van a tanuláshoz való jog” – emelte ki egy másik tiltakozó diák.

Tüntetésüknek erőt adhat, hogy a halálos áldozatokat is követelő, november 17-e óta tartó megmozdulások sikert értek el, a kormány visszavonulót fújt: eltörli az üzemanyagadó jövő évre tervezett emelését, valamint a lakossági energiaárakat befagyasztják, és megemelik a minimálbért.

„Hogy az állam továbbra is erős és stabil maradhasson, elsősorban a közrendet kell garantálni Franciaország kormányozhatósága érdekében. Ahogy korábban mondtam, semmilyen adó sem éri meg, hogy kockára tegyük a nemzet egységét” – mondta a parlamentben a francia kormányfő, Edouard Philippe.

A francia hatóságok attól tartanak, hogy a közösségi oldalakon szombatra tervezett újabb tömegtüntetés ismét utcai harcokba, gyújtogatásba, fosztogatásokba torkollik. „Az elnök arra kérte a politikai pártokat, a szakszervezeteket és a munkaadókat, hogy küldjenek világos üzenetet a nyugalom helyreállítására és a köztársaság tiszteletben tartására” – nyilatkozta Benjamin Griveaux.

Bár Emmanuel Macron elnök visszavonulót fújt, a legfrissebb felmérések szerint a franciák 78 százaléka szerint a kormány nem tett eleget a követeléseknek, és a megkérdezettek csaknem kétharmada úgy véli, folytatni kell a tüntetéseket az életszínvonal javítására. Ez szakértők szerint előrevetítheti egy szélesebb radikális mozgalom megerősödését is, amely már az elnök lemondásán túl az egész politikai rendszer megváltoztatását szeretné elérni.