2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

Hetven város fog össze a tömeges migráció kezeléséért

MTI

2018. december 9., vasárnap 09:40, frissítve: vasárnap 13:34

Szerte a világból 70 város vezetői – támogatandó az ENSZ migrációs csomagját – megállapodtak abban szombaton Marrákesben, hogy szorosabban együttműködnek a tömeges migráció kezelésében.

Az ENSZ 193 tagországa az Egyesült Államok kivételével júliusban véglegesítette a Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról című egyezményt. A csomagot a jövő hét elején hagyják jóvá a marokkói városban, de több európai ország – köztük Magyarország – úgy döntött, hogy nem csatlakozik hozzá. Ennek ellensúlyozására gyűltek össze több mint 70 város vezetői, és vitatták meg, hogyan lehet jobban kezelni a tömeges migrációt – például lakhatás és munka biztosításával –, és csökkenteni az Európába eljutni akarók számát.

„Szeretnénk, ha a nemzeti kormányok meghallanák a hangunkat. Ugyanis a migráció a városokat nehéz feladat elé állítja” – jelentette ki Yvonna Aki-Sawyerr, a Sierra Leone-i Freetown polgármestere.

Marvin Rees, az angliai Bristol polgármestere pedig azt mondta: az ENSZ-csomag szükséges, mert lehetetlen nem tudomást venni a tömeges migrációról.

Olyan városok képviselői is jelen voltak a tanácskozáson, amelyek anyaországa már elhatározta, hogy nem csatlakozik a csomaghoz, így például az Egyesült Államok, illetve olyanokéi, amelyek anyaországa kritikus azzal szemben, így például Olaszország. Az olasz kormány megosztott az egyezményt illetően, és egyelőre nem tudni, hogy a római törvényhozás mikor szavaz a megállapodásról.

A városok ígéretet tettek arra, hogy támogatják a menekültek megfelelő fogadását, és növelik a befogadó helyek számát.