2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Hetven migráns próbált meg egyszerre átjutni Nagy-Britanniába

A jelentések szerint egy nap alatt nyolc hajóval több mint hetven illegális bevándorló érte el a brit partokat, mindannyian Franciaországból indultak.

  • Hetven migráns próbált meg egyszerre átjutni Nagy-Britanniába

Két csoportot még a francia parti őrség elfogott az akciójuk közben. Az információk szerint az elmúlt időszakban a javuló időjárás miatt ismét nőtt a migrációs nyomás, egyre több illegális bevándorló próbál meg Franciaországból Nagy-Britanniába átjutni.

Már tavaly ősszel is volt egy roham a La Manche csatornán keresztül, és félő, hogy a nyári hónapokban folytatódni fognak a hasonló akciók. A jó idő miatt a Földközi-tengeren át a Balkánon is nő a bevándorlási nyomás, ezt már a magyar határnál is érezni lehet

 – közölték a Híradóban.

A migránsok egy 80 kilométeres szakaszon nyolc csónakkal próbálták meg a határtámadást, és több ponton keresztül egyszerre akartak a szigetországba bejutni. A brit határőrség szombaton 74 illegális bevándorlót fogott el összesen.

A hatóságok szerint az időjárás javulásával az embercsempészek egyre több migránst próbálnak átszállítani a csatornán. Májusban több hónapos rekord dőlt meg, 140 határsértőt fogtak el az Egyesült Királyság partjainál. Ilyesmire pedig december vége óta nem volt példa. Akkor rövid idő alatt több mint 220 illegális migráns próbált a kontinensről átkelni.

A Földközi-tengeren is egyre többen próbálkoznak. A civil szervezetek vízi járművei továbbra is a líbiai partok környékén hajóznak fel-alá arra várva, hogy kiszedhessék a tengerből az illegális bevándorlókat. Az embercsempészek rendszeresen a „mentőhajók” közelébe szállítják a migránsokat, hogy onnan egyből a hajóra kerüljenek, amik az indulás helye helyett a sokkal távolabbi Európába viszik őket.

A német Sea-Watch civil szervezet hajója három hete lépett illegálisan olasz felségvizekre, 65 migránssal a fedélzetén. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte a hajó kikötését. Az olasz parti őrség végül vasárnap engedélyezte, hogy a hajó elhagyja a kikötőt. A civil szervezet a Twitteren jelezte, egyből mennek vissza Líbiához, hogy migránsokat szedjenek fel.

Eközben a balkáni útvonalon is élénkül az illegális migráció, ennek jeleit pedig a magyar határon is tapasztalják

– mondta már Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Szerinte a korábbi, heti mintegy 100 elfogás megduplázódott. Szavait megerősítik az ENSZ migrációs szervezetének adatai is. Ezek szerint idén már több mint 26 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren. Minden második illegális bevándorló azonban még mindig a balkáni útvonalat választja.

888.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!