2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

Külföld

Helyhatósági választásokat tartanak Angliában

Tanácsi és polgármesterválasztásokat tartanak csütörtökön Angliában. Valószínűleg ez az utolsó megmérettetés az országos pártok között az év második felére várt nagy-britanniai parlamenti választások előtt.

  • Helyhatósági választásokat tartanak Angliában

A csütörtöki helyhatósági választásokon 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéről döntenek választók, tizenegy városban pedig polgármesterre is szavaznak.

A legnagyobb érdeklődéssel kísért küzdelem London polgármesteri tisztségéért folyik.

A jelenlegi londoni polgármester, a legnagyobb ellenzéki erőt, a Munkáspártot képviselő Sadiq Khan harmadszor indul a tisztségért. Khant először 2016-ban, majd 2021-ben választották a 9 milliós London polgármesterévé.

Közvetlen elődje ebben a tisztségben Boris Johnson egykori konzervatív párti brit miniszterelnök volt, akit kétszer választottak meg a brit főváros polgármesteri posztjára.

A kormányzó Konzervatív Párt mostani londoni polgármesterjelöltje Susan Hall, akinek egyik elsődleges választási ígérete az, hogy visszavonja az úgynevezett ultraalacsony szennyezéskibocsátási övezet (Ultra Low Emission Zone, Ulez) Khan által tavaly nyáron végrehajtott, London egész területére kiterjedő kiszélesítését.

Az övezetben a régebbi, korszerűtlenebb motorral felszerelt járművek csak napi 12,50 font (5725 forint) díjfizetés ellenében közlekedhetnek.

Az Ulez-zóna kiterjesztését rendkívüli felháborodás fogadta az érintett külső londoni kerületekben.

Boris Johnson volt nyugat-londoni választókörzetében a tavaly nyári időközi parlamenti választásokat a Munkáspárt országos átlagban igen jelentős támogatottsági előnye ellenére a Konzervatív Párt jelöltje nyerte, és annak idején a Munkáspárt vezető köreiben is elismerték, hogy ennek egyik fő oka Khan hevesen vitatott döntése volt az Ulez-zóna kiterjesztéséről.

Ennek ellenére a friss felmérések továbbra is Sadiq Khan harmadik polgármesterválasztási győzelmét valószínűsítik.

A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov 1192 londoni választó bevonásával e héten elvégzett vizsgálata szerint a részvételüket biztosra mondó londoniak 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Khanra adja voksát a csütörtöki választáson. Susan Hall a szavazatok 25 százalékára számíthat, vagyis e felmérés szerint London munkáspárti polgármestere a konzervatív jelölthöz képest 22 százalékpontos támogatottsági előnnyel indul a választáson.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!