2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Házkutatással igyekszik Putyin megtörni az ellenfelét?

Hír TV

2018. január 28., vasárnap 10:23, frissítve: vasárnap 16:45

Razziázott az orosz rendőrség Vlagyimir Putyin egyik legismertebb kritikusának, Alexej Navalnijnak az irodájában - az akcióról az ellenzéki vezető szóvivője számolt be.

Megszállták a rendőrök Alexej Navalnij moszkvai irodáját. Eredetileg bombafenyegetésre hivatkoztak, de aztán elkezdték az alkalmazottak és dokumentumok begyűjtését.

Végül magát Navalnijt is megtalálták, és vitték is magukkal. Az ellenzéki politikus stábjának néhány tagja az egészet élőben közvetítette az interneten. A putyini rezsim azért rettent meg a politikus-aktivistától, mert minden eddiginél nagyobb tüntetés-sorozatot szervezett az orosz nagyvárosokba. 

„Lehet, hogy én vagyok az antikorrupciós alapítvány vezetője, de elnökjelölt nem lehettem, mert megtiltotta a választási bizottság. Ugyanakkor viszont orosz állampolgár is vagyok, aki nem hajlandó tovább tűrni hogy az elmúlt 18 év tolvajtempóját megnyújtsák újabb 6 évvel” – fogalmazott Alexej Navalnij, ellenzéki aktivista nem sokkal őrizetbe vétele előtt.

Ez már negyedszer történik meg vele, a hatóságnak az nem tetszik, hogy az aktivista honlapján rendszeresen tárja fel a putyini oligarcha-elit piszkos ügyeit, az elnöki szóvivő aranyóráitól a miniszterelnök luxusapartmanjaiig. Mivel Navalnijt nem engedték indulni a választáson, a hívei most a márciusi elnökválasztás bojkottjára szólítanak mindenkit.

„Nem fogok elmenni szavazni, mert ez nem egy szabad választás. Az elit, ami megszerezte a hatalmat, a demokratikus díszleteket próbálja meg eltorzítani annyira, hogy a saját hatalmát fenntarthassa” – mondja egy omszki tüntető.

Moszkvában és Szentpéterváron a rendőrség minden demonstrációt betiltott, és a belügyminisztérium is közölte, hogy az elnökválasztás előtt semmilyen ellenzéki megmozdulást nem engedélyeznek. Ennek ellenére több ezren vonultak fel mindkét városban.

„Oroszország több mint száz éve próbál megszabadulni a cároktól. Ideje lenne végre összefogni és kiharcolni egy szabad választást, ahol az indulhatna, aki akar és tenni tud az ország érdekekében” – mondja egy tüntető.

Vlagyimir Putyin a legutóbbi elnökválasztást is az eredmények manipulálásával nyerte, de még így is alig több mint 60 százalékot kapott. A választási csalások miatt akkor több napos tüntetések voltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!