2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Határozatban ítélte el az ENSZ Trump lépését

Hír TV

2017. december 21., csütörtök 20:32, frissítve: péntek 11:15

Megszavazta az ENSZ közgyűlése a Jeruzsálemről szóló amerikai döntést elítélő határozatot. Magyarország tartózkodott a voksoláson. Donald Trump amerikai elnök előzőleg azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok megvonja az anyagi támogatást azoktól az országoktól, amelyek ellene szavaznak.

Az ENSZ-tagállamok háromnegyede – 128 igen, 9 nem szavazat, valamint 35 tartózkodás mellett – támogatta azt a határozatot, amely szerint a nemzetközi közösség helytelennek és érvénytelennek tartja, hogy Donald Trump amerikai elnök hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A voksoláson Magyarország tartózkodott, akárcsak Csehország és Lengyelország – az európai uniós tagállamok tehát ezen a fórumon sem foglaltak egységesen állást.

Izrael és az Egyesült államok mellett még néhány kisebb, amerikai segélyektől függő állam szavazott nemmel a Washingtont elítélő határozatra. Donald Trump ugyanis előzőleg azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok megvonja az anyagi támogatást azoktól az országoktól, amelyek ellene szavaznak a közgyűlésen.

Az ENSZ-határozatot leghangosabban támogató muszlim állam, Törökország szerint nem lehet így zsarolni a nemzetközi közösséget.

„A mostani ülés előtt egy ENSZ-tagállam megfenyegette a többi tagállamot. Azt kérte mindannyiunktól, hogy szavazzunk nemmel, vagy nézzünk szembe a következményekkel, ami elfogadhatatlan. Ez megfélemlítés. Nem etikus dolog azt gondolni, hogy a tagállamok méltósága megvásárolható” – mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Az amerikai ENSZ-nagykövet a voksolás előtti beszédében megismételte az elnöki fenyegetést. „Az Egyesült Államok emlékezni fog erre a napra, amikor célzott támadást indítottak ellene a közgyűlésben csak azért, mert szuverén államként gyakorolta a jogait. Emlékezni fogunk erre, amikor majd megint azt kérik tőlünk, hogy a világ legnagyobb pénzügyi hozzájárulását biztosítsuk az ENSZ-nek. És akkor is, amikor az országok arra kérnek majd minket, hogy még több pénzt adjunk, és használjuk fel az érdekükben a befolyásunkat” – mondta Nikki Haley.

A nagykövet leszögezte: a szavazás nem változtat Amerika Jeruzsálemről szóló döntésén – azon viszont igen, hogy a jövőben Washington milyen szemmel néz majd az ENSZ-re és azokra az országokra, amelyek ellene voksoltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!