2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Hatalmas tűz pusztít Hawaii Nagy Szigetén

Hatalmas tűz pusztít Hawaii Nagy Szigetén, noha házakat nem fenyeget, az erős szél és az extrém szárazság megnehezíti az oltást.

  • Hatalmas tűz pusztít Hawaii Nagy Szigetén

A tűz az amerikai hadsereg Pohakuloa kiképzőterületének nyugati részén, Waikoloa falu fölött, a Mauna Loa és a Mauna Kea vulkánok között lobbant fel. Több mint 39 négyzetkilométer égett le csütörtökig.

Az Egyesült Államok nyugati részén és a világ más területein a hawaiihoz hasonló óriás erdőtüzek a klímaváltozással összefüggő hőség és szárazság veszélyeire világítanak rá. Szakértők azonban azt mondják, a Csendes-óceán általában nedves, trópusi szigeteinek viszonylag kis tüzei is egyre gyakoribbak, és olyan környezeti károkat okoznak, melyek emberek milliói számára létfontosságú erőforrásokat érintenek.

Hawaii állam illetékesei szerint a tűz igazából hetekkel ezelőtt kezdődött, és addig izzott, amíg ezen a héten az erős szelek fel nem lobbantották a lángokat.

A területen bokrok és füves rétek az uralkodó növényzet, melyek a tartós aszály miatt kiszáradtak. A héten erős szeleket mértek, volt köztük óránként 48 kilométeres sebességű is.

A hétezer lakosú Waikoloa települést ki kellett üríteni tavaly, amikor az állam valaha volt legnagyobb tüze több mint 181 négyzetkilométert pusztított el.

A hawaii természetvédelmi minisztérium csütörtökön videót tett közzé a jelenleg tomboló tűzről.

A hadsereg szóvivője azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy noha a térségben gyakorlatoznak, a tűz okát a vizsgálatoknak még nem sikerült kideríteni.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!