2023. 04. 01. Szombat Hugó napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Célpont 13:05

Külföld

Hatalmas pusztítást végzett az Idai-ciklon

Több mint 400-an meghaltak és több mint 1500-an megsérültek Mozambikban az Idai ciklon pusztítása miatt. A déli félteke eddigi legpusztítóbb vihara március közepén érte el a délkelet-afrikai országot, az áldozatok száma várhatóan még növekedni fog.

  • Hatalmas pusztítást végzett az Idai-ciklon

Példa nélküli természeti katasztrófának nevezte az Idai ciklon pusztítását a mozambiki környezetvédelmi miniszter. Az ítéletidő halálos áldozatainak száma négyszáz fölé emelkedett az délkelet-afrikai területen, és a helyzet továbbra is kritikus. A vihar mintegy háromezer négyzetkilométernyi területet érint.

„A helyzet továbbra is kritikus, de a mentési folyamatokhoz szükséges körülmények javulnak. A következő hetek legnagyobb kihívása az lesz, hogy egészségügyi központokat állítsunk fel, hogy megelőzzük az olyan betegségek elterjedését, mint a malária, a kolera vagy a vírusos hasmenés, valamint oltásokat is akarunk adni a gyerekeknek”– mondta Celso Correia, Mozambik környezetvédelmi minisztere.

A déli félteke valaha volt legpusztítóbb ciklonja március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak. A segélyszállítmányokat helikopterrel juttatják el az érintett területekre.

„Azt gondolom, jelenleg a legnagyobb kihívást az időjárás jelenti. Ha bármelyik folyó vize túlárad, az hihetetlen nehézségeket fog okozni. Általában kocsival szállítjuk nagy mennyiségben az ellátmányt az érintett területekre, és ott szétosztjuk azt. A nagy mennyiségű víz miatt azonban a legtöbb út járhatatlan, így helikopterrel tudjuk csak megközelíteni a helyszínt”– véli Sebastian Rhodes Stampa, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának koordinátora.

Az Idai ciklon március közepén mintegy 170 kilométer per órás széllökéssel érte el Beira városát. A mozambiki kikötővárosban a nemzetközi vöröskereszt jelentései alapján már kolerás megbetegedést is regisztráltak, a szervezet arra figyelmeztetett, hogy a szennyezett víz miatt kolerajárvány is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ötcsillagos hotel és élménypark nyílt szántódon

Ötcsillagos hotel és élménypark nyílt szántódon

A gazdaság növekedése szempontjából fontos a szolgáltatóipar fejlődése. Ezen belül pedig a szállodaipar az elmúlt egy évtizedben rengeteget fejlődött – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Szántódon egy új öt csillagos, családi hotel és élménypark ünnepélyes megnyitóján.
Skorpió volt a frissen vásárolt eperben

Skorpió volt a frissen vásárolt eperben

Skorpió mászott elő egy magyar áruházban vásárolt akciós eperből. Egy nő egy Facebook-csoportban mesélte el, hogy miután egy pesti áruházban epret vásárolt, otthon a gyümölcsök között egy skorpiót talált. Az ízeltlábút egy üvegpohárral megfogta, de nem akarta bántani.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Elhagyta a kórházat Ferenc pápa

Elhagyta a kórházat Ferenc pápa

Háromnapos kórházi kezelése után hazaengedték a kórházból Ferenc pápát. A katolikus egyházfőt légúti fertőzéssel kezelték a Gemelli-klinikán, s mivel minden lelete negatív, ma haza is engedték.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!