2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Hatalmas károkat okoztak a brazíliavárosi középületek műalkotásaiban

Hatalmas károkat okoztak vasárnap a feldúlt három brazíliavárosi középületben és környékükön a randalírozók, akik a tavalyi elnökválasztáson vesztes Jair Bolsonaro volt államfő hívei közül kerültek ki, és hónapok óta tiltakoznak a választás eredménye miatt.

  • Hatalmas károkat okoztak a brazíliavárosi középületek műalkotásaiban

Többszáz ember egy időben rohamozta meg az elnöki palotát, valamint a kongresszus és a legfelsőbb bíróság épületét. Főleg felbecsülhetetlen értékű műalkotásokban tettek kárt, de magukban a műemléképületekben és a műkincs bútorzatban, egyéb berendezési tárgyakban is, részben olyanokban, amelyeket az ország külföldről kapott ajándékba. A futurista stílusú épületeket Oscar Niemeyer XX. századi világhírű brazil építész tervezte, és az UNESCO által 1987-ben a világörökség részévé nyilvánított városrészben találhatók.

A brazil művészettörténeti intézet (Iphan) közleményt adott ki, mely szerint "mélységesen lesújtják az okozott károk", és leszögezte, hogy szakértőik hamarosan felmérik a helyreállítás költségeit.

A megrongált tárgyak közül a leghíresebbek között van Alfredo Ceschiatti brazil szobrász 1961-es alkotása, az Igazság, mely a legfelsőbb bíróság épülete előtt, a Három Hatalmi Ág terén áll, szemben az elnöki palotával. A több mint három méter magas szobor egy bekötött szemű, ülő nőt ábrázol, kezében karddal. A randalírozók telefirkálták, a hasára ráírták, hogy "Vesztettél, te szegény!" Ez szállóige az országban azóta, Luis Roberto Barroso, a legfelsőbb bíróság egyik bírája mondta Bolsonaro egyik hívének, aki az elnökválasztás után beperelte az államot azzal a váddal, hogy az elektronikus szavazási rendszer megbízhatatlan.

Az elnöki palota harmadik emeletén a padlón hevert az a XIV. Lajos korabeli ingaóra, amelyet Balthazar Martinot órásmester készített, és amelyet André-Charles Boulle műbútorasztalos intarziája díszít. Az óra háza alaposan összetört, és a számlapja hiányzik. Az elnöki hivatal közlése szerint az órát a Napkirály Portugáliának adta ajándékba, és VI. János király 1808-ban vitte Brazíliába, amikor a napóleoni csapatok elől elmenekült Lisszabonból. Martinot mester csak két ilyen órát készített, a másik feleakkora, mint ez, és Versailles-ban van kiállítva. Rogerio Carvalho, az elnöki palota kurátora szerint a helyreállítása "nagyon nehéz" lesz.

Vannak modern alkotások is a megrongáltak között: például Di Cavalcanti brazil festőművész egyik alkotása, a Mulattok, amely szintén a palota harmadik emeletén, a díszszalonban van kiállítva, és szintén súlyosan károsodott. A rongálók hét helyen szúrták át késsel az 1962-ben készült festményt, amelyen négy mulatt nő látható burjánzó növények között. A műtárgy értékét 1,4 millió euróra (forint) becsülik, de többször szerepelt árverésen, és mindig ennél nagyobb összegért kelt el - közölte a palota sajtószolgálata.

Végül egy történelmi jelentőségű bútor: Juscelino Kubitschek de Oliveira néhai brazil elnök (1956-61) íróasztala, amelyet a rongálók barikádként használtak a rendfenntartók ellen a palotában. Kubitschek volt az új főváros, az 1960-ban felavatott Brazíliaváros megálmodója. Ezt az asztalt is Oscar Niemeyer tervezte lányával, Anna Mariával együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!